Wpis z mikrobloga

#ios #icloud #iphone
Ściągnąłem jedno ze zdjęć zapisanych w iCloud - rozmiar na dysku to prawie 1 MB. To samo zdjęcie na iphonie zajmuje ponad 2 MB.

Dlaczego?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@javelin nie znam się ale się wypowiem: może kompresja danych na iCloud? Trzymana tam jest reprezentacja zdjęcia w jakieś jakości, reszta spakowana, a na telefonie masz oryginalny plik, którego waga jest znacząco większa. Chyba jedyna sensowna odpowiedź, jak mi się wydaje. Ale chętnie posłucham specjalistów!
  • Odpowiedz
  • 0
@aarahon: OK, sytuacja wygląda tak: ściągam z iCloud jako JPEG - 1 MB. Ściągam jako HEIC - 2 MB.

Ale jak podłączę przez USB, to widzę USB o wielkości 2 MB.
  • Odpowiedz
jak podłączę przez USB, to widzę USB o wielkości 2 MB.

@javelin: to zdanie nie ma sensu. USB to jest port. Może widzisz zdjęcie zaimportowane przez podłączony telefon przez port USB? Sytuacja adekwatna do tej wcześniejszej. Patrz na format pliku. Pewnie pobiera ci w HEIC. Dodam, że JPG, to nędzna format, z kolei HEIC ma (poza jakością) te zaletę, że jak poddasz zdjęcie obróbce na telefonie/komputerze, to możesz
  • Odpowiedz
  • 0
@Belzdron: Masz rację, to był błąd.

Może i HEIC jest lepszy, ale próbowałem otworzyć zdjęcie w tym formacie na dwóch komputerach i telewizorze - nie dało niestety rady. A z JPG nie miałem nigdy takiego problemu.

Rozumiem, że odpowiednikiem formatu HEIC w filmach jest M4V?
  • Odpowiedz
@javelin: HEIC jest odpowiednikiem HEVC (H.265) – opiera się na jego algorytmach kompresji, a M4V to jest kontener do przechowywania wideo, a nie pojedynczych obrazów (jak HEIC). Jak masz możliwość, to skompresuj HEIC do PNG, albo wgraj dodatek do obsługi HEIC. Chyba że nie chce ci się bawić, to…
  • Odpowiedz