Wpis z mikrobloga

Pracuję już w branży 7 lat jako Java Developer. Aktualnie jest to praca w instytucji finansowej. Jestem w zespole z Backend Developerów sam, do tego mam jednego Analityka, jednego Testera Manualnego (który jest bardzo słaby, bo umie tylko klikać po stronie, bez żadnych testów API), dwóch Frontendowców oraz 2 Product Ownerów.
Ogólnie pisałem już o tym na wykopie kiedyś, ale głównie na mnie przepychany jest cały ciężar związany z projektem i reszta raczej krąży jak wolne elektrony. Jednak to nie temat na tą dyskusję.

W piątek mieliśmy w naszej korporacji dość spore spotkanie, w trakcie którego mój Product Owner reprezentował przed dwoma innymi zespołami co robimy, a dokładnie robił taką wymianę wiedzy, prezentację czym aktualnie my się zajmujemy. Taka trochę wymiana wiedzy i informacji. Ja na tym spotkaniu się nie odzywałem.

Z ust Product Ownera z innego zespołu padło pytanie kiedy mamy termin wejścia z tym na produkcję. No i Product Owner odrzekł że celujemy w końcówkę tego roku.

Ja z kolei już teraz wiem, że to niemożliwe. Tak jak napisałem nie pracuję w korporacjach od dziś i bardzo często terminy podawane przed Product Ownerów są oderwane od rzeczywistości i nie konsultowane z programistami. Tak samo i w tym przypadku było.

Jak jako programiści czujecie się z tym wszystkim? Jestem już stary, mam ponad 30stkę i czuję się wciąż traktowany jak dziecko, nikt się nie przejmuje mną. Ja nie chcę z---------ć po godzinach i robić bo ktoś obiecuje chore terminy. Druga sprawa, moje wynagrodzenie nie odzwierciedla wysiłku jaki muszę wkładać w ten projekt.

Najlepsze jest to, a spotkałem się z tym nieraz już, że jak projekt będzie opóźniony to zacznie się zwalanie winy na mnie i grillowanie mnie, wywieranie presji.

Jak wyjść z tego p----------o koła? Chciałbym w końcu robić swoją robotę 8h i mieć w------e w czyjeś obiecanki, nie stresować się, żyć na luzie....

#pracait #korposwiat #programowanie #programista15k #java
Ksiega_dusz - Pracuję już w branży 7 lat jako Java Developer. Aktualnie jest to praca...

źródło: pobrane

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ksiega_dusz: Kiedy w końcu się nauczycie, że IT to nie jest robota 8h pon-pt? Programista to zwykły wyrobnik, robił, z którego zdaniem się nikt nie liczy. Macie wciąż kilka miesięcy jako team i musicie dowieźć
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: u mnie wygląda to tak, że zespoły dostają cele kwartalne do zrealizowania i to my cały zespołem decydujemy jaki zakres prac jest możliwy do zrealizowania, też w kwartale trzeba coś zrobić żeby to było wypuszczone na produkcję, ale to wowczas mówimy że to i to trzeba Obciąć i zrobimy to w następnym kwartale ale dzięki temu będziemy w stanie wypuścić na proda podstawowa funkcjonalność docelowego rozwiazania
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Rób normalnie 8 godzin a jak się nie wyrobicie to najwyżej cie wywalą albo sam odejdziesz. Raczej atmosfery w pracy nie masz za dobrej aby móc żałować utraty tej pracy.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz pogadać poważnie z po. Powiedzieć, ze to nierealne. Jak nie zadziała eskalować wyżej. I przede wszystkim nie brać na siebie odpowiedzialności. Pokaż ile co zajmie, i że estymacja po się nie zgadza. A następnie uderzać do istotnych ludzi na projektach. Miałem podobnie w bankach. Często zwykli menagerowie są bardziej kumaci niż jakiś po i eskalują to do po, żeby jeszcze raz przeliczył. To ty się znasz na kwestiach technicznych i
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: Są firmy w których pracujesz w zespole, w których nie ma zbędnych spotkań ani za dużo scruma, ale ciężko znaleźć, a teraz to już ogólnie słabo.

Na teraz to przygotuj sobie techniczne argumenty, pokaż konkrety ile trwa implementacja, ile trwają testy, ile czekasz na inputy, a jak masz wątpliwości albo obawy to najpierw wyślij to mailem i dopisz, że chętnie to przegadasz.
Dlaczego mailem, otóż będzie dowód, że przewidziałeś
  • Odpowiedz