Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +101
Wiecie co jest najlepsze w wykopie? To, że w polskim internecie nie ma absolutnie żadnej lepszej alternatywy dla tego portalu, i bynajmniej nie jest to reklama xD
1) Facebook - największe w internecie skupisko chłopskiego rozumu, mariuszyzmu, foliarstwa, grażynizmu. Stare baby siedzą i komentują politykę i obrazki wygenerowane przez sztuczną inteligencję. Moderacji zero. Szkoda czasu tam w ogóle zaglądać w 2025.
2) Fora phpBB by Przemo - wszystkie umarły z wyjątkiem... Elektrody i Garsoniery
1) Facebook - największe w internecie skupisko chłopskiego rozumu, mariuszyzmu, foliarstwa, grażynizmu. Stare baby siedzą i komentują politykę i obrazki wygenerowane przez sztuczną inteligencję. Moderacji zero. Szkoda czasu tam w ogóle zaglądać w 2025.
2) Fora phpBB by Przemo - wszystkie umarły z wyjątkiem... Elektrody i Garsoniery
źródło: temp_file7496270024921333556
Pobierz
o__0 +256

TO ZNÓW JA NIESTETY.
Tym razem małymi kroczkami przymierzam się do zmiany kół (a zarazem i opon), ze stockowych w Krossie Esker 6.0 gen 2 (specyfikacja: https://kross.eu/pl/rowery/gravel/esker-6-0-khaki-zielony-polysk)
- OBRĘCZE DT SWISS G 540
- OPONY WTB RIDDLER COMP 700x45C
Trochę obawiam się zakupu karbonu z uwagi na tereny po których jeżdzę i możliwość rozwalenia ich ( ͡° ͜ʖ ͡°) - no chyba, że gadam głupoty, to proszę o korektę
Budżet jaki sobie na to założyłem to około 3.000 zł, możecie coś polecić w tych piniondzach? Czy nie warto i mam zbierać do kół za 6k xD.
Wstępnie (i za namową znajomego) myślałem o:
https://lemonbike.eu/produkt/dt-swiss-gr531-straightpull/#configuration
Obręcze: DT Swiss GR 531 Straightpull
Piasty: DT Swiss 350 Straightpull + Rachet 36T
Opaski: Continental
Tarcze: Shimano SLX CL
Szprychy: Sapim Race 2mm
Kaseta: Shimano 105
Bębenek: Shimano 11s z podkładką
Discuss.
#rower #gravel
karbony do gravela to juz przerost formy, moim zdaniem (a mam w szosie)
Względem tych obręczy które posiadasz, jeśli nie masz tam złożonej jakiejś parszywej piasty typu VP, to zmiana będzie kosmetyczna.
Jeśli chcesz poczuć różnicę to idź w karbon. Na Evanlite budżetu nie starczy, ale popatrz na chińskie Elite Wheels - wielu ma i poleca.
Ogólnie na karbonie przez niższą wagę zestawu gdzie oszczędzisz min. 500 gram to jest bardzo duża różnica w przyspieszeniu, sprintach i ogolnie jeździe. Tak, poczujesz duże zadowolenie, jeśli masz
Sam mam Tufu Thundero i jestem bardzo zadowolony. Jakkolwiek ich opinia w necie to istny rollercoster. Na początku były wychwalane jako najlepsze opony gravelowe na rynku - szybkie i lekkie. Później pojawiło się
Generalnie przy moich ostatnich dłuższych wypadach tj:
180km / 220km, rozkładało się to 25% asfalt / 75% szuter (w szutrach licze piasek/kamulce/konary/lasy itd ścieżki rowerowe chodnikowe - tak naprawdę wszystko co nie jest asfaltem/ładną drogą rowerową).
@tomek_27 Nie musi być tańsze tj. za 80-120 zł (bo chyba za tyle widzę), jeśli faktycznie będzie różnica w "żywotności"/"lepszości" :P
@dran2: O ile mogę się zgodzić, że czasem popularne mity kolarskie są obalane przy zastosowaniu metody naukowej, o tyle tutaj próbujesz użyć "chłopskiego