Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Denerwuje mnie, że teraz tak łatwo po studiach o relatywnie dobrą pracę. Mam 39 lat, mam 15k brutto na UOP pracując w sprzedaży.I co mi to daje, gdy dzisiaj taka absolwentka z licencjatem co ogarnia dobrze angielski, excela i jest jako tako mądra, idzie do zagranicznego korpo i ma 9-10k brutto po 2 latach. I ma pracę łatwiejszą. A nie że dziś Rzeszów, za 2 dni Gdynia. Nie, ona ma po swoim korpo czas na kawusię z koleżankami, randkę z tindera i kurs bachaty albo siłkę na multisporcie. Czym ja jej zaimponuję? Mój sukces życiowy nagle wydaje się nic nie warty. #praca #pracbaza #zalesie #zwiazki PS zanim ktoś powie "zmień pracę", dobrze wiecie, że nie wezmą 40 latka do takiego korpo, by klepal w excelu. A 15 lat temu nie było takich możlwości kariery jak dzisiaj są.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 1
Anonim (nie OP): Masakra, postęp postępuje naprzód, zamiast dopasować się do ciebie. Trzeba było klasykiem, iść w IT czy inne prawo. Chcesz w miarę pewną, dobrą kasę jednocześnie bez zasuwania jak lekarze? To albo uderzasz w stanowiska, na których bierzesz na siebie ryzyko i odpowiedzialność, albo tworzysz/rozwijasz rozwiązania automatyzujące działalność. Poza chwilowymi fluktuacjami, kasa z nikąd się nie bierze ( ͡° ͜ʖ ͡°)

• Odpowiedz
@mirko_anonim 15 lat temu był, przypominam, 2009, a korpo po kryzysie zaczęły masowo przenosić swoje SSC do Polski. Jak znałeś angielski i trochę innego języka bez problemu się dostawałeś. Miałeś wtedy 24 lata, jakbyś w to poszedł i cisnął byłbyś teraz (senior) managerem 20k+ na hybrydzie, z pracą, która w dużej części polega na siedzeniu na spotkaniach i networkingu ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@mirko_anonim punkt widzenia zależy od punktu siedzenia 15 k na umowę o pracę to na tle kraju to nie jest mało , a skoro języki są takie łatwe to się naucz 5 i kos kasę xD
A to klikanie w excelu najczęściej też wymaga skończenia jakiejś ekonomii , nie każdy może być dobra księgowa bo trzeba być skrupulatnym
Śmieszne jak degradujesz czyjąś pracę a za swoją byś od razu 100 k
  • Odpowiedz
Miałeś wtedy 24 lata, jakbyś w to poszedł i cisnął byłbyś teraz (senior) managerem 20k+ na hybrydzie, z pracą, która w dużej części polega na siedzeniu na spotkaniach i networkingu

Hihi a w praktyce byłby jak każdy inny trybik od bullshit job, który robi zlecenia/projekty dla swojej julki menadżerki zaraz po studiach, która kompletnie nie ogarnia roboty, ale to nie ma znaczenia, bo i tak wszystko przechodzi przez nią, więc całe podziękowania
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ale głupie gadanie - a ja zazdroszczę dzieciakom co mają w kieszeniach telefon o mocy mojego komputera i grają w gry na mobilce o grafice lepszej niż niegdyś na karcie graficznej za średnią krajową

czasy się zmieniają, ciesz się z tego co masz, nie imponuj lasce pieniędzmi - albo nie celuj w korpo pracowniczki z dużych miast
  • Odpowiedz
Mam 39 lat, mam 15k brutto na UOP

@mirko_anonim: po ~15 latach doswiadczenia masz 15k brutto i nazywasz to sukcesem? Sam widzisz w tym porownaniu ktore zrobiles, ze nie masz wypracowanego sukcesu, wiec nie zaimponujesz nim.

PS zanim ktoś powie "zmień pracę", dobrze wiecie, że nie wezmą 40 latka do takiego korpo, by klepal w excelu

@mirko_anonim: wzieliby spokojnie gdyby ten 40-latek cos potrafil, to by spokojnie dostal
  • Odpowiedz
I co mi to daje, gdy dzisiaj taka absolwentka z licencjatem co ogarnia dobrze angielski, excela i jest jako tako mądra, idzie do zagranicznego korpo i ma 9-10k brutto po 2 latach.

@mirko_anonim: tylko jak dokladnie popatrzec to takie osoby w praktyce robia duzo wiecej niz klepanie excela, i to nie tak ze kazdy po studiach z marszu za angielski B2 [co jest realnie bardzo solidnym poziomem] i troche excela
  • Odpowiedz