Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rajev: a to nie jest tak, że 30 transakcji lub 8 000 zł w ciągu roku?
nie chce mi się wierzyć, że jakiemukolwiek urzędnikowi będzie zależało na udupieniu szarego człowieka, co uczciwie wyprzedaje swoje rzeczy. Całe to dac7, jak rozumiem, ma tylko wyłapywać ludzi, co sobie stworzyli sklepu na portalach sprzedażowych i całkiem spoko zarobek (reselerzy i innni). Oni to nawet łamią regulamin vinted.
  • Odpowiedz
  • 1
@tr488u3984fkmv: Tak, ale co to jest 30 transakcji. Wiosenne odświeżanie w szafie lub sprzątanie garażu i spokojnie ten warunek spełnisz już w jeden kwartał. Ale nie o tym był mój wpis. Jeżeli urzędnik stwierdzi, że wystawiając systematycznie same ubrania podchodzisz pod działalność nierejestrowaną to może nałożyć na Ciebie obowiązek odprowadzenia podatku. I właśnie sedno mojego kontaktu z US wskazuje, że podatek zapłacisz od pełnej kwoty przychodu jeżeli nie udowodnisz że
  • Odpowiedz
@Rajev: rozumiem o co chodzi, sama też się obawiałam tego dac, bo dopiero od niedawna zajęłam się wyprzedażą szafy.
Nigdy tego nie robiłam więc tych rzeczy faktycznie trochę jest, choć nadal daleko mi do kwot typu 8k zł.

Skoro miesięcznie nie przekracza się podajże połowy minimalnej krajowej, to czemu mieliby coś podejrzewać? Jeszcze gdy nie są to rzeczy nowe, z metką. Nie są to w przypadku ubrań rozmiary od XXXS
  • Odpowiedz
@Rajev: teraz doczytałem i widzę że to 75% to tylko jak np. kupisz sobie furę i nie bedziesz potrafił wskazać skąd miałeś na nią kasę:

podatnik nie musi się go obawiać, jeżeli chociażby już na etapie postępowania podatkowego lub kontroli podatkowej udowodni lub uprawdopodobni do jakiego źródła przychodu należą dochody wcześniej nieujawnione lub niezgłoszone do opodatkowania. W takim przypadku podatek zostanie pobrany, ale nie wg stawki 75%, ale na zasadach
  • Odpowiedz
  • 0
@Rajev
Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych weszła w życie w 1991 roku. Ordynacja Podatkowa zaś w 1997 roku. DAC7 niczego nie zmienia w kwestii opodatkowania, ani też nie nakłada żadnych nowych zobowiązań podatkowych.

Jeżeli zaś chodzi o kontrolę zeznań rocznych, to tu US ma 5 lat licząc od końca roku w którym założono zeznanie.
I teraz co do ewentualnego podatku i kontroli. Jeżeli kwota odzyskanego podatku, jest niższa niż
  • Odpowiedz