Wpis z mikrobloga

Jadę sam autem w dwutygodniowego spierdotripa: Austria-Szwajcaria-Włochy. Głównie Austria i głównie będę zdobywał łatwe trzytysięczniki. Do Szwajcarii wjadę na dwa dni zrobić lodowiec, a do Włoch na około trzy pochodzić w Dolomitach.

Planuję spać w samochodzie! Przecież to genialne. Prysznic na Autohofach lub stacjach paliw. Ale jednak co trzeci dzień chciałbym normalny nocleg w pokoju jednoosobowym, żeby odpocząć.

Polecicie jak szukać takich noclegów w tych krajach w górskich okolicach? Hotele mają jakieś kosmiczne ceny w takich miejscach. To już taniej wyraźnie taniej mieszkałem w hotelach w centrum Londynu czy Tokio.

#austria #wlochy #szwajcaria #gory #alpy #tatry #podroze #spierdotrip
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@oficjalne_konto: Jak chcesz tanio to popatrz sobie na hostele.
Ewentualnie na google maps szukaj w okolicy, maja czasem wiecej niz sam booking roznych miejsc.
Co do lodowca - jak na lodowiec to z przewodnikiem i sprzetem, chyba ze jedziesz z kims kto to ogarnia.. Inaczej moze sie sredniuo skonczyc.
  • Odpowiedz
@oficjalne_konto: W Szwajcarii uważaj na spanie w samochodzie. Jest nielegalne, nawet w środku lasu może o północy zapukać policja i cię wygonić wlepiając mandat 150 CHF.

Z lodowcem mam nadzieję wiesz co robisz. Nie napisałeś co to znaczy "zrobić lodowiec" ani czy masz jakiekolwiek doświadczenie.

co innego normalne ceny czyli 300 zł

@oficjalne_konto: Normalność ceny zależy od miejsca, kraju, waluty. No i terminu, teraz masz środek lata więc
  • Odpowiedz
@oficjalne_konto: Jeśli masz kartę Alpenverrein (a tam warto mieć) to jest opcja tanich noclegów w schroniskach (Hutte). W Austrii to 25EUR za noc w pokoju wieloosobowym. Niektóre schroniska w dolinach są dostępne autem, ew. jakiś mały spacerek a jak i tak idziesz w góry to może i po drodze będzie.

https://www.outdooractive.com/en/huts/#caml=3uw,2abz6m,7kk72l,0,0&filter=b-accessibleByCar-1,r-fullyTranslatedLangus-,sb-sortedBy-0&zc=6,13.83123,45.78285
  • Odpowiedz
@panienka_seledynowa: w jakim miesiącu byliście? Jak z temperaturami w nocy? Bo rozkminiam wypad w przyszłym roku góry + Via ferraty i chciałam przerobić swojego starego suva na camper-vana i zastanawiam się czy przy otwartych oknach nie będzie w nim za gorąco.
  • Odpowiedz
@karokrakow: byliśmy w 2 połowie września, nad ranem zdarzało się i 7 stopni, ale nie było źle w namiocie. Raczej martwiłabym się w górach w Szwajcarii o to, że człowiek zmarznie niż że umrze z przegrzania :D
Były noce gdzie spaliśmy we wszystkim co było pod ręką, a i takie że na zewnątrz można było kimać
  • Odpowiedz
@panienka_seledynowa: Tak się spodziewałam, ale wolałam się jeszcze upewnic. Akurat z moim przyjacielem jesteśmy zimnolubni, także w razie czego się rozgrzejemy w jakimś śpiworze, a przy chłodnym powietrzu lepiej nam się śpi. Dzięki piękne. Jak będę mieć jeszcze jakieś pytania, to pozwolę sobie uderzyć na priv ;)
  • Odpowiedz