Wpis z mikrobloga

Eksperci, wymieniac olej po 2-3 tys. kilometrow w nowym aucie czy nie ma sensu i dopiero po 10-15k?

Jak powszechnie wiadomo, obecnie harmonogram producenta przewiduje pierwsza wymiane po 2 latach lub po 30k kilometrow. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#samochody #motoryzacja
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@trzaichlac69: oczywiscie jest to absurdalne, ale obecnie kazdy producent stosuje taki "obowiazkowy" interwal wymiany oleju. Nie wiem czy takie sa wymagania unijne czy z jakiegos innego powodu.

Jaki olej nie bylby drogi, to i tak zaczyna gwaltownie tracic parametry po 10 tys. kilometrow.
  • Odpowiedz
@kimunyest95: interwał 30kkm jest "fajny eco" - mniej oleju potrzeba, no i zarządzający flotami mają niższe koszty. A że się silnik sypie po gwarancji... a kogo to? IMHO to oczywisty bezsens i całkowicie nieekologiczne działanie, bo generuje potrzebę drogich napraw. Takie odkładanie kosztów na później, dodatkowo są one wtedy kilkukrotnie większe.
Jeśli masz możliwość to wymień olej po 2-3kkm, a potem oczywiście co 15kkm.
  • Odpowiedz
@kimunyest95: Jako eskpert powiem tyle - nie ma dowodów, że trzeba, ale ludzie to robią bo chcą dbać o auto i lepiej się czują. Ja wymieniam ale nikomu tego sugeruje.

Co do parametrów zużytego oleju to obejrzyj sobie filmiki na R2D na YT.

A że się silnik sypie po gwarancji.

To pokaż mi ten sypiący się silnik po gwarancji. Łysy z m4k zrobił test oleju. Obejrzyj sobie sobie i sam
  • Odpowiedz
@Ademu normalnie też jest 30kkm, zależy od marki.
Teraz widać co się dzieje z bmw z 2010-2015, na wymianę silnika czeka się w kolejce jeśli się uda kupić ten silnik.
Samochód ma wytrzymać czas leasingu i tyle, potem może być złomowany.
  • Odpowiedz
@kimunyest95: w nowym aucie to ja bym po 500km zlał na pierwszą wymianę, drugą zrobił po 1000km, trzecią po 5000km, a reszta już normalnie, w zależności jak się olej zużywa w danych warunkach użytkowania samochodu 8-15k
  • Odpowiedz