Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć,

Potrzebuję porady jak rozplanować inwestowanie na emeryturę w IKE i IKZE vs inwestowanie na IBKR z planem na krótsze wypłacenie.

Mam 24 lata, odłożone 60k, odkładam 3-4k miesięcznie.

Na razie nie spieszy mi się z kupnem mieszkania, dlatego nie zbieram na wpłatę własną, ale wiem że w przyszłości będzie mi to 100-200k potrzebne. Jestem na samym początku kariery, więc w przyszłości będzie mi to relatywnie dużo łatwiej odłożyć.

I stąd pytanie: czy warto maksować IKE i IKZE co roku i resztę inwestować na IBKR?

#inwestycje #porady #gielda #ike #izke

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim nie czekaj z kupnem mieszkania, tylko kupuj jak tylko możesz. Mi też się nie spieszyło podczas gdy pociąg z cenami odjechał, o straconych latach nie wspominając, poza tym mieszkanie to też aktywo emerytalne
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ikze nie pakuj, jeśli myślisz o wyciąganiu tego. Za duże koszty. IKZE to produkt mocno emerytalny. Jeśli już musisz to lepiej IKE. Ja najpierw pakuję IKE, IKZE a potem zwykły rachunek.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

z mieszkaniem to przelicz, czy stać ciebie (tj. rata byłaby niska wobec zarobków) i jaki masz roczny koszt najmu (czyli co oddajesz landlordowi pomniejszone o koszty administracyjne i mediów). Jeżeli tak jak ja płacisz za kawalereczkę paręnaście koła rocznie to wyjebongo, jak bulisz 30-35k za dwa pokoje to już mniejsze wyjebongo. Porównaj to potem z realnie dostępnymi lokalami w okolicy, co innego jak mówimy o Warszawie, co innego jak
  • Odpowiedz
IKZE to produkt mocno emerytalny.

@let_it_be: Nie jest tak źle, jeżeli jest się już w grupie płacącej dochodowy. Masz z marszu niższy podatek (czyli żywą gotówkę), limit jest niski więc IKZE jako miejsce do gromadzenia obligacji z przeznaczeniem na oszczędności "ostatniego rzutu" (czyli to, co w razie potrzeby ruszy się na samym końcu) jest generalnie fajne.
  • Odpowiedz
@Skayfer: @Filipterka25 no tak, ale wyjście z IKZE tak jakby chciał op na mieszkanie będzie potem obciążone dużymi kosztami, łącznie z tym że wypłata z IKZE wlicza nam się w dochodowy. Jeśli faktycznie przekraczamy 32% to będzie to bardzo bolało. Ja z IKZE nie planuje wypłacać, chyba że świat mi się zawali..
  • Odpowiedz