Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć, po latach stwierdziłem, że muszę zacząć robić w życiu to, o czym myślałem od dawna i postanowiłem pójść na studia medyczne.
Podszedłem na nowo do matury i nawet dostałbym się na studia, ale chyba coś przeszacowałem w swoich planach i nie wiem co mam teraz robić. Mianowicie, wymyśliłem sobie, że zamieszkałbym w drugim mieszkaniu rodziców (mieszkanie stoi puste).
Oczywiście sam chciałem opłacać czynsz i wszystkie rachunki, więc myślałem że się zgodzą bo by to ich finansowo odciążyło,ale gdy im o tym powiedziałem, to mi dali do zrozumienia, że się nie zgodzą. Co robić? Nie stać mnie na wynajem całego mieszkania, a sam pokoj to dla mnie za mało, bo już mam swoje lata. Co robić?
#lekarski

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: grap32
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim ciężko zrozumieć, o co właściwie chodzi w tym wpisie. Dotychczas mieszkałeś z rodzicami i nagle założyłeś, że jak dostaniesz się na medycynę, to Ci dadzą mieszkanie? Stać się na jego opłacanie, ale po złości nie chcą Ci go udostępnić? Czy przeszacowales i Cię jednak nie stać na to mieszkanie? Dostałeś się na tą medycynę, czy jednak olałeś temat, ale jednak chcesz mieszkać osobno jak na studenta, nawet niedoszłego przystało?

• Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @zrobie_tu_porzadek_

Dotychczas mieszkałem sam, ale w innym mieście i sobie wymyśliłem, że wrócę do rodzinnego na czas studiów. Nie wiem czy po złości. Po prostu uważają że już mam jedne studia to teraz mam do emerytury pracować. To ludzie starszej
  • Odpowiedz
@mirko_anonim ja wróciłam na mgr do rodzinnego domu, to była ciężko strawna decyzja. Z jednej strony spoko, bo mniej opłat i mgr w kieszeni, ale jednak powrót po latach na zasadach ojca - to druga strona tego medalu. No ale wracającąc do Ciebie, skoro miałeś taki plan, to warto było skonsultować ją z rodzicami, a nie zakładać że się zgodzą. Może starej daty, ale to wydaje się oczywiste, że trzeba najpierw
  • Odpowiedz
A gdybyś nie szedł na studia tylko pracował to pozwoliliby mieszkać w tym drugim mieszkaniu? Jest opcja żeby ich oszukać. Może nie fajnie, ale skoro i tak stoi puste to nic nie tracą, poza tym,że chcą ci zrobić pod górkę.
Jeśli się nie da, to wynajmij pokój na czas studiów. Może nie wygodnie, ale skoro te studia to wielkie marzenie, to zastanów się czy nie będziesz żałować jak zrezygnujesz, np.za 5 lat
  • Odpowiedz