Wpis z mikrobloga

Około połowa polaków ma styl przywiązania inny niż bezpieczny co oznacza, że bez psychoterapii prawdopodobnie nigdy nie będzie w stanie stworzyć trwałego i zdrowego związku. Miażdżąca nadwyżka takich osób znajduje się na aplikacjach randkowych, ponieważ wpadają i wypadają oni z rynku matrymonialnego i tak w kółko.

Osoby o stylu bezpiecznym mają filtr przez który (dość szybko) wchodzą w relacje z innymi osobami o stylu bezpiecznym przez co związki te są zdrowe i trwają lata.

Przyczyną stylów lękowych są pierwsze lata życia, których i tak nie pamiętają i p-----c/brak miłości/miłość warunkowa ze strony rodziny. Dlatego za katastrofę demograficzną odpowiedzialne jest w ogromnej mierze pokolenie X.

#demografia #psychologia #tinder #zwiazki
  • 82
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Seraficzna2: rzucę luźną uwagą, że może z 10% społeczeństwa jest dojrzała emocjonalnie. Żeby wziąć psa ze schroniska, to trzeba spełnić pewne kryteria. Żeby założyć rodzinę i mieć własne dzieci, to już żadnych
  • Odpowiedz
@Seraficzna2: p---------e o tej psychoterapii. Nie wszyscy potrzebują, nie wszyscy chcą się uzewnętrzniać przed obcą osobą. Jeszcze te z d--y wzięte "około połowa polaków" Studiowałem kiedyś na SWPS i napatrzyłem się na te "psycholożki". Większość chyba tam poszła żeby wyleczyć się ze swoich problemów, a nie żeby pomagać innym.
  • Odpowiedz
  • 2
@MisterMinister: Dlatego napisałam, że „prawdopodobnie” a nie nigdy. Część oczywiście wejdzie w zdrowe związki ale nie każdy. Szczególnie osoby lękowo-unikowe mają problem. Ps. Też znam psycholożkę, która poszła się wyleczyć, i drugą, która miała całe pocięte ręce, od nadgarstka po łokcie.
  • Odpowiedz
  • 3
@CloudSpanner: No to jest raczej oczywiste. Inaczej na osobę lękową działa druga osoba lękowa a inaczej bezpieczna. Inaczej na osobę lękową będzie działać osoba, która jest dla niej jak letnia woda a inaczej w której jest zakochana.
  • Odpowiedz
Dlatego za katastrofę demograficzną odpowiedzialne jest w ogromnej mierze pokolenie X.

@Seraficzna2: A Ty myślisz że pokolenie X miało same bezpieczne wzorce? Nie. A jednak się rozmnażali, związki były trwałe (choć nieszczęśliwe xd).

A to że związki są p--------e to wiemy, spytaj dowolne małżeństwo z długim stażem.
  • Odpowiedz
No to jest raczej oczywiste. Inaczej na osobę lękową działa druga osoba lękowa a inaczej bezpieczna.

@Seraficzna2: Mam na myśli, że ta sama kobieta w kontakcie z przeciętniakiem może się zachowywać jakby miała styl bezpieczny, a w kontakcie z przystojniakiem zachowywać się jakby miała styl lękowy. Style są całkowicie zmienne i potrafią być inne w każdej kolejnej znajomości i dlatego to cope.
  • Odpowiedz