Wpis z mikrobloga

Polska postawiła reżimowi białoruskiemu ultimatum

Wiceminister spraw zagranicznych Andrzej Szejna w wywiadzie dla Radia Zet wymienił warunki normalizacji stosunków z Białorusią. Według niego strona Polska stopniowo dojrzewa do zamknięcia granicy dla przepływu towarów.

„Warunków jest kilka: pierwszym warunkiem jest zaprzestanie ataków hybrydowych na granicy, drugim warunkiem jest uwolnienie więźniów politycznych, zwłaszcza jeśli chodzi o Poczobuta i Polaków, i więźniów politycznych w ogóle, a trzecim jest ekstradycja zabójcy polskiego żołnierza, aby mógł zostać słusznie skazany w Polsce”

"Polska ma narzędzia do wywierania presji na Mińsk."

„Jeśli nie zostaną spełnione warunki, o których wspominaliśmy, opóźmy transport towarów z Białorusi do Polski”

[Link](https://wiadomosci.radiozet.pl/Gosc-Radia-ZET/wiceszef-msz-kamala-harris-to-bardzo-potezny-przeciwnik-dla-donalda-trumpa?_gl=11e603iq_gcl_auMTQ1NDExMzE1Ni4xNzE0OTg5MzUx_gaNTE3MDk0MzkxLjE3MTQ5ODkzNTE._ga_MPM3D93P3JMTcyMTYzNTU3My4xMy4wLjE3MjE2MzU1NzMuNjAuMC4xNTA1OTk0MTUx)

#ukraina #wojna #rosja #bialorus #polityka
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pokojowa: nie wiem na co my czekamy. Zamknąć w cholerę transport na granicy z Białorusią i niech błagają o odblokowanie. Jeden uchodźca z dzida przy płocie i nie ma żadnych biznesów
  • Odpowiedz
@Grzesiok: Na razie nasi celnicy przestali przymykać oczy i trzepią transporty z lewych fajek, które przemycają urzędnicy i milicjanci z Białorusi za pomoca państwowych firm. Jak zamkną granicę, to dla lewych interesów to będzie armagedon.
  • Odpowiedz
@Grzesiok: polityka wygląda tak że towary które idą na Białoruś idą po części na Rosję. W związku z tym wydaje mi się że lewar jest dość spory w naszych rękach. Nie ma w polityce takich rzeczy na hura. Bo to są poważne konsekwencje zarówno dla Białorusi i częściowo Rosji jak i dla nas bo my też sobie odetniemy pewne źródła dochodu
  • Odpowiedz
@Pokojowa: cały czas mówię że trzeba zrobić użytek z naszego położenia, nie wiem czemu tylko się nad tym użalamy jak możemy złapać za jaja wszystkich z panem chińczykiem włącznie.
  • Odpowiedz