Wpis z mikrobloga

#excel
Wie ktoś czemu nie formatuje tych komórek? bo ja już wszystko sprawdzałem, chatgpt, google, copilot i nic nie pomaga.
lukgol - #excel
Wie ktoś czemu nie formatuje tych komórek? bo ja już wszystko sprawdz...

źródło: image

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lukgol: Porównaj wygląd kolumny A ze swojego screena i ze strony. Na pierwszym screenie wszystkie wartości w kolumnie A są odsunięte od lewej krawędzi komórki. Taki efekt można uzyskać na różne sposoby, ale skoro formatowanie warunkowe nie działa, to można obstawiać, że w komórce nie znajduje się wartość "Magikarp" tylko na przykład " Magikarp", a ta druga wartość nie jest większa od "A"
  • Odpowiedz
@lukgol: A to A, 1 to 1. Matematycznie nie istnieje nic, co jest większe lub mniejsze od litery A, więc nigdy ci taki warunek nie zadziała. Możesz napisać warunek, że koloruje wszystko, co zawiera a, albo co nie zawiera, albo co ma więcej liter niż 5, ale litery nie są od siebie większe lub mniejsze
  • Odpowiedz
A to A, 1 to 1. Matematycznie nie istnieje nic, co jest większe lub mniejsze od litery A, więc nigdy ci taki warunek nie zadziała

@Limonene: niestety, ale to kompletna nieprawda. W excelu można porównywać wszelkie typy danych (właściwie istnieją dwa - tekst i liczby, a pozostałe: logiczne, daty itp. są w rzeczywistości liczbą, tylko wyświetlaną inaczej). Warunek "większe niż A" zadziała bez najmniejszego problemu. Na tej samej zasadzie zadziała
  • Odpowiedz