Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mircy potrzebuje się poradzić. Jakiś czas temu kupiłem działkę z myślą o budowie domu. Bardzo mi zależy, żeby ten dom postawić bo mam ciężką sytuacje mieszkaniową, ale przeraża mnie ten proces i nerwy z tym związane, których z racji stanu zdrowia chciałbym uniknąć. Poza tym moja wiedza budowlana jest raczej powierzchowna. I tutaj pytanie, ostatnio natrafiłem na coś takiego jak "inwestor zastępczy" który tak naprawdę w moim imieniu ogarnia temat. Korzystał tu może ktoś z takiej usługi? Wie ktoś może jak to kosztowo wygląda? Bo na necie widziałem krążyły różne kwoty od 5 - 10%.

Druga sprawa, jak z mojej perspektywy budowa z udziałem inwestora zastępczego różniła by się od wzięcia generalnego wykonawcy? Bo widzę taki problem że jednak ta usługa w moim województwie nie jest zbyt powszechna. Dlatego zastanawiam się, czy skorzystanie z generalnego wykonawcy i z nadzoru inwestorskiego nie byłoby jakąś alternatywą.

Z góry dodam, że jestem świadom kosztu i jestem gotów dopłacić trochę do procesu by go usprawnić i oszczędzić sobie nerwów. Nie jestem też zainteresowany kupnem gotowych deweloperskich domów, bo te z reguły są budowane na malutkich działkach, dom na domu, a właśnie z takiego miejsc próbuje uciec.

#budujzwykopem #budowa #budowadomu

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Druga sprawa, jak z mojej perspektywy budowa z udziałem inwestora zastępczego różniła by się od wzięcia generalnego wykonawcy?

@mirko_anonim: Generalny wykonawca to firma która Ci robi wszystko od A do Z (zazwyczaj pod klucz). O tyle wygodne, że nie szukasz ekip, nie umawiasz się, nie denerwujesz (w teorii).
O tyle nieidealne, że masz firmę która musi się znać 'na wszystkim' albo zleca podwykonawcom. Zazwyczaj jest to droższe jak również jest
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: u mnie generalni wykonawcy chcieli minimum 50% wiecej niz ogarnianie ekip/materialu samemu (a byli tacy, co chcieli 100% wiecej).
U znajomej dziala inwestor zastepczy i mysle, ze wyjdzie jej wiecej niz 100% drozej ( ͡° ͜ʖ ͡°) Np. za instalacje elektryczna policzyl jej 90k (xd), a elektryk wzial 30k (wyszlo na jaw przypadkiem).

Wedlug mnie nie ma co liczyc na 10% marzy przy normalnej umowie,
  • Odpowiedz
u mnie generalni wykonawcy chcieli minimum 50% wiecej niz ogarnianie ekip/materialu samemu (a byli tacy, co chcieli 100% wiecej).

U znajomej dziala inwestor zastepczy i mysle, ze wyjdzie jej wiecej niz 100% drozej ( ͡° ͜ʖ ͡°) Np. za instalacje elektryczna policzyl jej 90k (xd), a elektryk wzial 30k (wyszlo na jaw przypadkiem).

@hszan: o k------a, jakby poyebane ceny
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: inwestor zastępczy to duże określenie przy budowie domu jednorodzinnego. Taka usługa występuje przy bardzo dużych inwestycjach takich jak szpitale, hale produkcyjne, duże inwestycje infrastrukturalne itp. gdzie poza zorganizowaniem procesu budowy należy również odpowiednio prowadzić dokumentację inwestycji w celu rozliczenia jej przed jednostką finansującą.

Przy budowie domku, to w zasadzie GW, a inwestor zastępczy to tożsame pojęcia. Wykonawcy też można narzucić zatrudnienie swojego Kierownika Budowy oraz udzielić pełnomocnictwa do reprezentowania
  • Odpowiedz