Aktywne Wpisy

Besalama +146
Chyba nie o takie cele naukowe mu chodziło (╥﹏╥)
"Mężczyzna z Arizony przekazał ciało swojej matki, wierząc, że posłuży do badań nad chorobą Alzheimera. Zamiast tego Biological Resource Center potajemnie sprzedało je armii USA za 5 893 dolary, gdzie zostało wykorzystane w testach wybuchowych.
Rodzina później dowiedziała się, że ciało zostało przypięte do krzesła i zdetonowane w ramach badań nad skutkami
"Mężczyzna z Arizony przekazał ciało swojej matki, wierząc, że posłuży do badań nad chorobą Alzheimera. Zamiast tego Biological Resource Center potajemnie sprzedało je armii USA za 5 893 dolary, gdzie zostało wykorzystane w testach wybuchowych.
Rodzina później dowiedziała się, że ciało zostało przypięte do krzesła i zdetonowane w ramach badań nad skutkami
źródło: juesej
Pobierz
Tetsuya +110
Ale się onuce na głównej odpaliły. Ile tego ścierwa tutaj jest. Niektórzy nawet konta nowe specjalnie porobili:
https://wykop.pl/link/7862477/zginal-polski-ochotnik-walczacy-z-rosja
#polskieonuce #ruskieonuce #szuryzglownej #russiahateclub
https://wykop.pl/link/7862477/zginal-polski-ochotnik-walczacy-z-rosja
#polskieonuce #ruskieonuce #szuryzglownej #russiahateclub
![Superlutownica czyli cztery sposoby na transformatorówkę [TOWARY MODNE 300]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/20a38fca22eeb0baf2133a75c9193117bf54dc01357a5f1cba95df35eec7304a,q80.jpg)

Mircy potrzebuje się poradzić. Jakiś czas temu kupiłem działkę z myślą o budowie domu. Bardzo mi zależy, żeby ten dom postawić bo mam ciężką sytuacje mieszkaniową, ale przeraża mnie ten proces i nerwy z tym związane, których z racji stanu zdrowia chciałbym uniknąć. Poza tym moja wiedza budowlana jest raczej powierzchowna. I tutaj pytanie, ostatnio natrafiłem na coś takiego jak "inwestor zastępczy" który tak naprawdę w moim imieniu ogarnia temat. Korzystał tu może ktoś z takiej usługi? Wie ktoś może jak to kosztowo wygląda? Bo na necie widziałem krążyły różne kwoty od 5 - 10%.
Druga sprawa, jak z mojej perspektywy budowa z udziałem inwestora zastępczego różniła by się od wzięcia generalnego wykonawcy? Bo widzę taki problem że jednak ta usługa w moim województwie nie jest zbyt powszechna. Dlatego zastanawiam się, czy skorzystanie z generalnego wykonawcy i z nadzoru inwestorskiego nie byłoby jakąś alternatywą.
Z góry dodam, że jestem świadom kosztu i jestem gotów dopłacić trochę do procesu by go usprawnić i oszczędzić sobie nerwów. Nie jestem też zainteresowany kupnem gotowych deweloperskich domów, bo te z reguły są budowane na malutkich działkach, dom na domu, a właśnie z takiego miejsc próbuje uciec.
#budujzwykopem #budowa #budowadomu
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
@mirko_anonim: Generalny wykonawca to firma która Ci robi wszystko od A do Z (zazwyczaj pod klucz). O tyle wygodne, że nie szukasz ekip, nie umawiasz się, nie denerwujesz (w teorii).
O tyle nieidealne, że masz firmę która musi się znać 'na wszystkim' albo zleca podwykonawcom. Zazwyczaj jest to droższe jak również jest
U znajomej dziala inwestor zastepczy i mysle, ze wyjdzie jej wiecej niz 100% drozej ( ͡° ͜ʖ ͡°) Np. za instalacje elektryczna policzyl jej 90k (xd), a elektryk wzial 30k (wyszlo na jaw przypadkiem).
Wedlug mnie nie ma co liczyc na 10% marzy przy normalnej umowie,
@hszan: o k------a, jakby poyebane ceny
Przy budowie domku, to w zasadzie GW, a inwestor zastępczy to tożsame pojęcia. Wykonawcy też można narzucić zatrudnienie swojego Kierownika Budowy oraz udzielić pełnomocnictwa do reprezentowania