Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Największy raban robią spekulanci wykopowi albo typy co chcą kupić mieszkania za pół darmo najlepiej w centrm. Dziwnym trafem jest masa Polaków, przede wszystkim par, małżeństw gdzie zarabiają po 3, 4, może 5 tysięcy i normalnie wzięli kredyt na mieszkanie czy dom i sobie żyją. Sam mam znajomych <30 lat pary i jakoś każdy wziął kredyt na mieszkanie pomimo średnich zarobków, bo po prostu musieli gdzieś mieszkać i planować przyszłość. Skoro wykopki spadkowicze do tej pory nic nie kupili to znaczy, że nie potrzebują tego na już. Zresztą skoro do tej pory mieli gdzie mieszkać to nic ich nie ciśnie na posiadanie własnego mieszkania. Każdy kto potrzebuje mieszkania to dawno kupił bo myśli przyszłościowo yylko wykopki robią aferę z niczego licząc, że wpadnie im dodatkowa inwestycja albo kupią sobie na spadkach coś przy okazji a potem wyjdą na swoje przy wzroście.

#mieszkanie #dom #nieruchomosci #kredythipoteczny #mieszkaniedeweloperskie

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim @mirko_anonim nie każdy chce brać kredyt pod korek i liczyć na farta dobrej koniunktury przez kolejne 15 lat. Wiem, że wy młodzi nie pamiętacie kredytów frankowych ale ja tak. Też rozdawali wszystkim i było super bo pewnego momentu. Znam wiele rodzin, którym się życie posypało przez 1 decyzję w życiu. Teraz możecie powiedzieć, że są wygranymi tylko co znaczyło żyć w takiej niepewności, stresie i ryzyko 10-15 lat? Najlepsze
  • Odpowiedz
wykopki robią aferę z niczego

@mirko_anonim: rozumiem, dla polaka zwyczajnego jarzmo życia w kredycie 30 lat pochłaniającym 50% zarobków to luksus, ale wykopki widać mądrzejsze, że im to nie pasuje. Teraz powrót całować buty Janusza w kołchozie, bo przeciętny kredytobiorca jest 2-3 wypłaty od sznura.
  • Odpowiedz
Największy raban robią spekulanci wykopowi albo typy co chcą kupić mieszkania za pół darmo najlepiej w centrm. Dziwnym trafem jest masa Polaków, przede wszystkim par, małżeństw gdzie zarabiają po 3, 4, może 5 tysięcy i normalnie wzięli kredyt na mieszkanie czy dom i sobie żyją. Sam mam znajomych <30 lat pary i jakoś każdy wziął kredyt na mieszkanie pomimo średnich zarobków, bo po prostu musieli gdzieś mieszkać i planować przyszłość. Skoro wykopki
  • Odpowiedz
@WielkiPowrut88: ... no własnie. Nie liczysz też sytuacji których ojciec z braku opcji wyjeżdżał na zachód zostawiają rodzinę bo nie mieli na ratę. Po 10-15 latach ta rodzina nadal żyje na odległość albo juz to nie jest rodzina. Po 10 latach separacji każdy z małżonków przyzwyczaił się do życia w swoim miejscu oddzielonym o setki/tysiące kilometrów. Ale nie, teraz to się wydarzyć nie może bo nas rząd ochroni a jak
  • Odpowiedz
Ale nie, teraz to się wydarzyć nie może bo nas rząd ochroni a jak braknie na raty to poprostu rząd dopłaci albo pójdzie się do roboty x3 lepiej płatnej bo to oczywiste skoro tak było przez ostatnie kilka lat.

@maryjuszpitagoras: Dlatego uważam że jak ktoś wziął beke to wygrał życie na ten moment. Przy mojej miniratcę to mogę iść na zasiłek razem z różową a i tak na ratkę, opłaty
  • Odpowiedz
Największy raban robią spekulanci wykopowi albo typy co chcą kupić mieszkania za pół darmo najlepiej w centrm.

@mirko_anonim: Nie za pół darmo, ale tak chociaż za pół miliona, panie deweloperze, to można? Czy za mała marża?
  • Odpowiedz
@maryjuszpitagoras jak ktoś gra w grę nieznając zasad to tak wychodzi ( ͡º ͜ʖ͡º)

@mirko_anonim @mirko_anonim nie każdy chce brać kredyt pod korek i liczyć na farta dobrej koniunktury przez kolejne 15 lat. Wiem, że wy młodzi nie pamiętacie kredytów frankowych ale ja tak. Też rozdawali wszystkim i było super bo pewnego momentu. Znam wiele rodzin, którym się życie posypało przez 1 decyzję w
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Kredyt to instrument finansowany jak każdy inny.

Jak galopuje inflacja to dobrze jest mieć kredyt, szczególnie na stałej stopie. Wtedy CHCESZ mieć jak najwięcej negatywnych pieniędzy.

A jak jeszcze hedgem na to jest asset taki jak beton idący długofalowo w górę to w ogóle easy mode.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim od jakiegoś czasu mam wrażenie że kupując mieszkanie to musi być nówka od dewelopera a dom budowany od zera, miejscówka najlepiej centrum dużego miasta, koszty ogromne, powiedzmy sobie wprost że na takie coś mogą pozwolić sobie nieliczni, mieszkam na Śląsku w mieście 180k ludzi i mieszkania z rynku wtórnego w centrum w normalnej okolicy na normalnym osiedlu są w cenie 200-250k za mieszkanie 50m do odświeżenia a dla dwóch pracujących
  • Odpowiedz
@maryjuszpitagoras: państwo musi przypomnieć że obywatel jest tylko niewolnikiem jak zacznie dobrze zarabiać i nie będzie miał pętli kredytu nad głową to może mu przyjść do głowy jakieś dłuższe wakacje od pracy a to nie dobra jest.
  • Odpowiedz