Hej, pracuje obecnie jako fullstack python + react, ale mam już dość zajmowania się backendem i frontendem jednocześnie. Planuje zmienić prace i skupić się konkretnie na jednej z tych rzeczy. Mój poziom wiedzy z backendu i frontendu jest na podobnym poziomie, więc zastanawiam się w którą stronę pójść, co będzie lepszym wyborem? Na jakich technologiach warto się skupić? I przede wszystkim jak to wygląda obecnie na rynku pracy?
czekaj, w poprzednim komentarzu mówiłeś ze programiści zostaną wyparci przez AI, teraz okazuje się ze to jednak chodzi o juniorów. Jeszcze chwila i okaże się ze AI nikomu pracy nie zabierze xD pozdrawiam
@bb89: Z takim czytaniem nie wróżę sukcesów poza klepaniem crudów
@alErrt warto pod jakim kątem, finansowym? To python i AI bez dwóch zdań.
Czy warto wyżej wymienione studiować intensywniej dla siebie? Nie xD ta wiedza się zdezaktualizuje w momencie wydania kolejnej wersji Django lub Reacta. Już lepiej Bash, go lub C, chociaż zostanie z tobą na lata.
@keksoa: fastapi jako alternatywa - nie, jako inne podejście to tak. fastapi m musisz wszystko sobie sam wystrugać gdzie w django masz to spójnie poukładane, orm nadal jest dobry i inni się wzorują na podejściu django, wspiera PostgreSQL na maxa.
@SharkyShark: django nie jest fajne, widzialem go w duzych projektach i to byla zawsze katastrofa, mozna gadac ze to skill issue i to troche prawda i nieprawda ale nie chce mi sie wdawac w dyskusje ktore juz kiedys toczylem.
wlasnie nikt sie nie wzoruje na podejsciu django i na jego ormie. to django sie wzorowal ale na ruby on rails, sqlalchemy opiera sie na innym paradygmacie a samo fastapi rowniez
@SharkyShark: no jakby w 2010 jak instagram powstal, fastapi istnialo to dalbym znac a jesli dalej uzywaja django to po prostu utkneli w legacy codzie xd
Mój poziom wiedzy z backendu i frontendu jest na podobnym poziomie, więc zastanawiam się w którą stronę pójść, co będzie lepszym wyborem? Na jakich technologiach warto się skupić?
I przede wszystkim jak to wygląda obecnie na rynku pracy?
Mam 7+ lat exp
#programowanie #programista15k
@bb89: Z takim czytaniem nie wróżę sukcesów poza klepaniem crudów
Czy warto wyżej wymienione studiować intensywniej dla siebie? Nie xD ta wiedza się zdezaktualizuje w momencie wydania kolejnej wersji Django lub Reacta. Już lepiej Bash, go lub C, chociaż zostanie z tobą na lata.
wlasnie nikt sie nie wzoruje na podejsciu django i na jego ormie. to django sie wzorowal ale na ruby on rails, sqlalchemy opiera sie na innym paradygmacie a samo fastapi rowniez