Aktywne Wpisy

Ytarka +328

mickpl +588
Łociepanie, takiego boomerskiego chrzanienia o mieszkaniach to już dano nie widziałem XD Zaczęło się od narzekania na internetowe bojówki mieszkaniowe, potem, że cena w Warszawie wzrosła, bo była przecież niższa niż w Berlinie, a u nas jest bezpieczniej. Całość okraszone jakąś paraekonomią z pogranicza wywodów Maxa Kolonko.
Gwiazdoski, mnie to interesuje ile ty osobiście tych kurników nakupiłeś XD
#nieruchomosci #kanalzero
Gwiazdoski, mnie to interesuje ile ty osobiście tych kurników nakupiłeś XD
#nieruchomosci #kanalzero
źródło: boomer
Pobierz





Jaja na twardo. Każdy wie, że na miękko są lepsze. Niemcy w barach mlecznych jednak nie znają takiego pojęcia jak jajko na miękko z jednego, historycznego względu. W czasach II wojny światowej Niemiecka gospodarka była mocno nadwyrężona co odbijało się na sposobie żywienia obywateli. Problemy z dostępnością mięsa czy też innych produktów sprawiły, że jaja zaczęły dominować w diecie przeciętnego Niemca.
Niemcy pakowali ugotowane jajka dzieciom do szkoły, zabierali je do pracy, często obierali je nawet w drodze do celu i konsumowali pozostawiając skorupki na chodnikach. Wszystko trzymało się kupy do momentu, aż produkcja jajek nie nadążała z rosnącym spożyciem ich przez konsumentów.
W tym celu ówczesny przywódca Niemiec wraz z doradcami postanowili znaleźć sposób na ograniczenie ich spożycia. Rozpoczęto eksperyment na kilkuset osobach, którym podawano tylko i wyłącznie jajka przygotowane na różny sposób.
Okazało się, że jaja na twardo są bardziej sycące dla człowieka niż na miękko lub w postaci jajecznicy. Pojawił się również dosyć nieoczekiwany wniosek – osoby jedzące jaja na twardo mniej odczuwały brak mięsa w swojej diecie. Dwie pieczenie na jednym ogniu. Postanowiono rozpocząć ogólnokrajową kampanię, w której promowano jaja na twardo jako te „prawidłowo przygotowanie” podczas gdy jaja na miękko „niosły ryzyko zatrucia się”. Niemcy szybko przerzucili się na twardy odpowiednik jaj i tak zostało w niektórych rejonach do dzisiaj.
Nieodłącznym dodatkiem jaj na twardo „na bogato” jest musztarda, która przywraca tą „soczystość” jajka na miękko. W wielu Niemieckich barach mlecznych można zamówić cały słoiczek i zabrać ze sobą do domu jeśli nam coś w nim zostanie.
#ciekawostka #gotowanie #gotujzwykopem #jedzenie #jedzzwykopem #historia #niemcy #ciekawostki #ciekawostkihistoryczne
źródło: 96abab1b1034435ce9184579169c0d6bfdffafebede27510d0d4af9fba49e8f5
Pobierz@HuopWsiowy: Chyba nie srałeś. Pozdrawiam.
Komentarz usunięty przez moderatora