Wpis z mikrobloga

@spac_jesc_pracowac: nie dostałem za dużo odpowiedzi w tym temacie, ale chodziło mi o to o co kiedyś pytałem na Mirko. To ogólnie powinno wygląda jak w tym przykładzie z kijem na plecach chyba, a nie takie pląsy raz dupą wygięta w jedną a potem pod obciążeniem wyginającą się w drugą na zejściu w dół. Ja z problemami z kręgosłupem czuję różnice nawet przy małym ciężarze, szczególnie na mięśniach głębokich a
@interpenetrate 0
Mirki, czy takie wyginanie pleców w łuk, jak na obrazku po lewej, jest tak jak powinno to wyglądać? To nie przenosi aby czasem takich nacisków na kręgosłup które niepotrzebnie go nadwyrężają? Przecież power takiego squata to chyba powinien iść w mięśnie/ścięgna a nie w same kości? (ofc wyobraźnie
  • Odpowiedz
@spac_jesc_pracowac: @interpenetrate z tego co wiem to ciężary powinno podnosić sie na maksymalnie prostym kręgosłupie żeby unikać kompresji dysków, ucisków pomiędzy kręgami etc. Inna sprawa to to, że ta babka ćwiczy ze sztangą,.która waży max 5 kg więc jakiejs wielkiej szkody nie robi, zwłaszcza jeżeli ma wzmocnione mięśnie pleców od ćwiczeń
  • Odpowiedz