Aktywne Wpisy

kamil-tumuletz +322
„Polish jokes” to gotowy tytuł na dokument o tym, jak w Polsce przez trzy dekady wbijano ludziom do głowy, że trzeba się „cieszyć z roboty za grosze, bo inaczej gospodarka padnie”.
To jest groteskowy paradoks:
– państwo dogania Zachód wskaźnikami PKB,
– młodzi masowo emigrują, bo tutaj nie da się żyć za pensję,
– a w dyskusjach o podwyżce minimalnej wciąż dominuje retoryka januszexu: „jak podniesiecie, to ja zamknę firmę, bo się nie opłaca”.
To jest groteskowy paradoks:
– państwo dogania Zachód wskaźnikami PKB,
– młodzi masowo emigrują, bo tutaj nie da się żyć za pensję,
– a w dyskusjach o podwyżce minimalnej wciąż dominuje retoryka januszexu: „jak podniesiecie, to ja zamknę firmę, bo się nie opłaca”.
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
rales +1379
ZAPLUSUJ TEN WPIS, A ZAWOŁAM CIĘ ZA 7 LAT
Tak aktualnie prezentuje się najdroższa 11. (wg transfermarkt) zawodników mających nie więcej niż 18 lat.
Zobaczymy za 7 lat, gdy chłopaki będą mieli po 25 lat, ilu zrobiło wielką karierę, z ilu wyrosły Bojany, a ilu przepadło w zawodowym futbolu.
Trochę
Tak aktualnie prezentuje się najdroższa 11. (wg transfermarkt) zawodników mających nie więcej niż 18 lat.
Zobaczymy za 7 lat, gdy chłopaki będą mieli po 25 lat, ilu zrobiło wielką karierę, z ilu wyrosły Bojany, a ilu przepadło w zawodowym futbolu.
Trochę
źródło: Screenshot(16)
Pobierz

W Danii najwyższa stawka wynosi 47%, to znaczy tak mirki pisały, nie sprawdzałem XD
Mieszkanie nie powinno być "produktem inwestycyjnym". W cywilizowanych krajach się z tym walczy.
#nieruchomosci #podatki #ekonomia #gospodarka
My lepsi, sponsoring kredytu Ukraińcom co mają 5 mieszkań u siebie we Lwowie
@onomatopejusz: podatki są złe przecież xD
@mickpl: masz gdzies przyklad takiego kraju?
@kawior2007: a moze sobie zainwestuj w cos innego, zamiast w mieszkania. a jak bedzie normalny system, to sobie same dzieciaki kupia takie jakie beda chcialy gdzie beda chcialy.
@mickpl: w których?
W USA masz nawet osobną klasę aktywów: REITy, które są wechikułami inwestycyjnymi :D
W UK też REITy są od niedawna. Holandia, Turcja, Belgia, Francja, Niemcy, Włochy, Finlandia, Irlandia... wszędzie tam są REITy.
Więc które cywilizowane kraje
I gra.
Optimum.