Aktywne Wpisy

mirko_anonim +7
✨️ Czy zmiana nazwiska po ślubie jest ważna? Ⓘ
Latem przyszłego roku planuję ślub. Jednak mam jeden ogromny zgrzyt, który dosłownie czuję jak strzał w serce. Moja narzeczona nie planuje zmieniać nazwiska – nawet nie chce podwójnego.
Od początku przygotowań na wszystko się zgadzałem. Wybór sali, muzyka, jedzenia, fotografa, nawet podróż poślubna jest wybrana stricte pod nią. Ona chce ceremonię na plaży, zgadzam się. Chce konkretną muzykę, zgadzam się. Fotograf, jedzenie, podróż poślubna –
Latem przyszłego roku planuję ślub. Jednak mam jeden ogromny zgrzyt, który dosłownie czuję jak strzał w serce. Moja narzeczona nie planuje zmieniać nazwiska – nawet nie chce podwójnego.
Od początku przygotowań na wszystko się zgadzałem. Wybór sali, muzyka, jedzenia, fotografa, nawet podróż poślubna jest wybrana stricte pod nią. Ona chce ceremonię na plaży, zgadzam się. Chce konkretną muzykę, zgadzam się. Fotograf, jedzenie, podróż poślubna –

danio_96 +1
Czy znacie może w Warszawie, bądź okolicach diagnostę, który nie sprawdza dokładnie auta podczas #badanietechniczne? Auto dziewczyny, Micra 2006r., ma minimalne wycieki oleju, 1l/1000km ubywa. Przy przeglądzie mojego auta, przyczepiał się diagnosta o dosłownie wszystko. Nie chciał mi podbić, bo oświetlenie tablicy rejestracyjnej czasami mruga (ten model tak ma).
Zależy mi na bezpieczeństwie, ale też na braku takich obsurdów. Z góry dzięki :)
#mechanikasamochodowa #skp
Zależy mi na bezpieczeństwie, ale też na braku takich obsurdów. Z góry dzięki :)
#mechanikasamochodowa #skp

Zainstalowałem sobie #chromeosflex na starym laptopie i ogólnie bardzo mi się ten system podoba.
Myślę dla osób mało zaawansowanych w komputery, będzie to dobry system, żeby stary laptop zaczął działać.
Na pewno można go bardziej polecić niż #linux - od na przykład dzisiaj zainstalowałem #ubuntu i nie działały mi pliki video, jak już dociągnąłem kodeki to filmy się zacinały jak kilkukrotnie przesunąłem do przodu/do tyłu i trzeba było zamknąć i na nowo uruchomić film, a zmiana odtwarzacza na inny nie pomogła.
Na ChomrOS Flex takich problemów nie ma. Działa idealnie.
Z drugiej strony Chrome OS Flex daje ograniczenia zaawansowanym osobom - co prawda można kilkoma kliknięciami doinstalować maszynę wirtualną Linuxa - ale jako, że jest to maszyna wirtualna ma pewne ograniczenia tj. przede wszystkim nie zainstalujemy kolejnych maszyn wirtualnych - wayDroid, anbox, VirtualBox - zapomnij. Nie zainstalujemy też snapa, który moim zdaniem jest gigantycznym ułatwieniem dla początkujących linuxiarzy.
Natomiast większość ludzi z komputera tak nie korzysta - więc do normalnych czynności jak email/internet/tworzenie dokumentów/oglądanie filmów, a nawet do programowania system nada się idealnie.
Do tego system daje możliwość odpowiadania na SMSy i przegladanie powiadomień z telefonu z Androidem (w sumie #windows też to ma).
Ciekawostką, bo raczej nie widzę sensownego zastosowania, jest fakt, że komputer możesz odlbkować jeżeli w pobliżu komputera odblokujesz również telefon. Co innego jakby komputer się sam odblkował, bo jestem w pobliżu z telefonem - to rozumiem, ale tutaj działa to tak, że musisz fizycznie wziąć telefon i odblokować ¯\(ツ)/¯
Polecam jak ktoś ma starego laptopa. Ja uruchomiłem go na 11 letnim sprzęcie.
Uważam Google za najbardziej zdemoralizowane korpo IT i nie chciałbym, aby jakikolwiek produkt tej firmy miał dostęp do moich prywatnych danych, plików lub informacji o tym, co robię na komputerze i w sieci. Co do tego ostatniego, wystarczą mi wszechobecne skrypty Google chyba na każdej stronie Internetowej, które jak tylko mogę to blokuję.
Dla osoby, która wszystko robi w przeglądarce to rzeczywiście fajna rzecz. Natomiast do zastosowań biznesowych to - przynajmniej na razie - rozwiązanie zdecydowanie zbyt ograniczone.
@MudDuster: wat
@fervi: No jak mam napisac, że nie działały mi filmy na świeżej instalacji Ubuntu?
@azmar: No owszem bazuje na Linuxie, ale Linux może powodować dużo problemów - choćby te wspomniane pliki video, które mi nie działają na świeżym Ubuntu, a w Chrome Flex Google okroiło
przypuszczam, że chodziło o brak zainstalowanego pakietu ubuntu-restricted-extras (swoją drogą to kwestia kodeków jest szczęśliwiej rozwiązana w Mincie)