Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam propozycję w korpo awansu na wyższe stanowisko kierownicze ale warunkiem jest przejście z #b2b na #uop. Obecnie jestem #programista30k i na rękę po podatkach i zusach zostaje mi 26k . Szef (ktorego bardzo lubie i ktory bardzo mnie "ciagnie" w gore) powiedział, że generalnie raczej nie dostanę tyle na UoP netto bo to zupełnie inne koszty dla pracodawcy, musiałbym z 50k dostać brutto, czyli awans by oznaczał jednak zmniejszenie zarobków. Pytanie do #programista15k #programista25k, mieliście podobne sytuacje w Waszych karierach? Jakbyście do tego podeszli? Nie ukrywam, że nie pracuję dla misji a dla kasy, wiem że robię zajebiste rzeczy ale cenię sobię też ten spokój i brak większej odpowiedzialności za innych ludzi. Z drugiej strony oczywiście w dłuższej perspektywie miałbym szanse na kolejne awanse ale to pewnie perspektywa lat i nie wiem kiedy wróciłbym do zarobków które mam obecnie.

#pracait

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

Brac awans?

• Zostac na b2b, 68.5% (98)
  • Przejsc na uop 31.5% (45)

Oddanych głosów: 143

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Wolę mieć mniej na UOP niż nie mieć żadnych praw pracowniczych i ochrony, urlopów, L4 i odpowiadać całym swoim majątku. Od pewnego momentu kasa już nie jest tak ważna jak spokojne życie. Sam jestem na B2B, ale wolałbym UoP
  • Odpowiedz
Bez sensu. Pniesz się w góre a kasa w dół, bo nie możesz zarządzać ludźmi będąc na B2B. Robisz loda firmie a oni Ci za to nie płacą. Nie zgadzaj się. Zarządzania i kierowania ludźmi do garnka nie włożysz. Po co Ci dodatkowa odpowiedzialność za innych i za wyniki, za mniejsze pieniądze? TY najpierw, potem firma a nie na odwrót.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: weź awans, rob 6 msc, weź hipoteczny po jaja na inwestycje typu ośrodek wypoczynkowy, idź na l4 od psychiatry 6-18 msc ile wyciągniesz. Akurat rozkrecisz biznes ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Potem weźmiesz inna robotę za jeszcze wyższa stawke na tym nowym stanowisku na b2b
  • Odpowiedz
Może i dostaniesz mniej, ale za to większa odpowiedzialność i presja xd

Jakbyście do tego podeszli?

@mirko_anonim: olał temat. To ich "głupi" wymóg i nie ma sensu, żebyś w jakikolwiek sposób próbował to racjonalizować
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jeśli czujesz, że programowanie cię już aż tak nie kręci, masz 45-50 lat, kredyty pospłacane to wtedy warto się zakopać ciepłą posadką w korpo. W przeciwnym razie nie.

@Saly: w dużym korpo presja w IT? LOL
  • Odpowiedz
w dużym korpo presja w IT?

@WyjmijKija: w porównaniu do pracy programisty to tak: jest dużo większa presja. Trzeba zostać po godzinach i coś zaplanować z innymi menago, trzeba kogoś wyrzucić, trzeba zajmować problemami interpersonalnymi czy polityką. A taki programista sobie programuje, czasami naprawi bug na produkcji i coś zadesignuje.
  • Odpowiedz
Trzeba zostać po godzinach i coś zaplanować z innymi menago,

@Saly: Dasz sobie wejść na głowę to zostajesz po godzinach

trzeba kogoś wyrzucić, trzeba zajmować problemami interpersonalnymi czy polityką

Gdzie tu presja?
  • Odpowiedz
@Wollier: przecież na uopie w Polsce zwalnialny jesteś w niecały tydzień, te prawa pracownicze to mit w cebulandii. Na zachodzie dziala to zupelnie inaczej. Na przykład w Polsce obowiązek udowodnienia tego, ze zwolniono cie bezpodstawnie ciąży na tobie, w Holandii na pracodawcy bo państwo po zwolnieniu wyplaca ci jakiś procent ostatniego wynagrodzenia
  • Odpowiedz