Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki,

mam problem z WiFi w domu.
Internet światłowodowy 600 mb/s. Dwa piętra, ogrzewanie podłogowe, ok 80 m2.
Router Asus Rt-Ax59U https://www.amazon.pl/dp/B0BSL945RN?psc=1&ref=ppx_yo2ov_dt_b_product_details
Router stoi w rogu na parterze, obok routera mam gniazda RJ45 których wyjścia prowadzą do pokoi na piętrze.

Problem jest taki że na piętrze praktycznie nie mam już WiFi, komputer wykrywa jeszcze 2.4 ghz ale tylko 40 mb/s. Gdzie na parterze łapie na pełnym zasięgu 5 ghz i osiąga prędkosci około tych 600 mb/s. Na tak małym metrażu wydaje mi się że podłogówka może stawiać jakiś opór dla sieci?

I teraz pytanie jak to rozwiązać, sam router potrafi działać w asusowym #aimesh.
Myślałem nad tym żeby z routera głównego (Parter) wpiąć się do gniazda sieciowego, następnie dokupić drugi taki sam router, i podłączyć go kablem na piętrze w którymś z pokojów. Nie wiem czy dobrze rozumiem idee AiMesh? Czy takie połączenie jest możliwe i będzie spełniać swoją rolę? Czy routery nie będą sie gubić przez co na piętrze będzie się np. łączył z routerem z parteru?

Druga opcja, widziałem rozwiązanie takie jak AP?

Czy mój tok rozumowania jest w porządku? Jak to najlepiej rozwiązać?

#router #routery $asus #sieci #mesh #siecikomputerowe #internet #wifi
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kamiloer: W skrócie to zapomnij o szybkim internecie jeśli AP nie znajduje się w tym samym pomieszczeniu co klient. Ciesz sie że masz szalone 40Mbps.
  • Odpowiedz
@Kamiloer: obecnie czasy gdzie jeden router zrobi wszystko już się kończą, internet mocno przyśpieszył, jeśli chcesz mieć szybki internet po wifi to musisz korzystać z 5GHz, a 5GHz nie lubi ścian itd :P Także obecnie montowanie na każdym piętrze AP to raczej podstawa. W mesha też się nie ma co bawić, chyba że każdy punkt połączysz skrętką. Od siebie polecam AP od TP-Linka z serii Omada (względnie tanie, mega stabilnie
  • Odpowiedz
@Kamiloer: @BooB Jedna sciana (w sensie sciany pokoju a nie podlogi/sufitu) jeszcze jest do przezycia, nie bedzie maksymalnej predkosci ale najnizsza tez nie bedzie. W skrajnych przypadkach w firmach czy hotelach potrafi byc jeden AP-ek per pomieszczenie.
Generalnie tze sie zgadzam, 1 ap per pietro to minimum (chyba, ze awaryjnie chcemy wifi na jakims pietrze czy piwnicy bardzo sporadycznie) a w duzych mieszkaniach moze i wiecej, w zaleznosci od
  • Odpowiedz