Czy to takie trudne stworzyć niegazowaną muszyniankę?
@Malbor: zgaduję, że w wysoko zmineralizowanej to trudne, jeśli nie chcesz, żeby te twoje minerały wytrąciły się jako osad. CO2 tworzy w wodzie słaby kwas (węglowy), dzięki czemu trudnorozpuszczalne sole Ca, Mg itp nie wypadają jako osad. Chemia, szkoła podstawowa.
@Malbor: Jan z Kryniczanki jest zajebisty, ale trochę kosztuje jak na wodę. Evian jest oczywiście pyszny i niegazowany ale ma absurdalną cenę. Cisowianka ale w szkle - jest zajebista tylko mało praktyczna. Z normalnej półki cenowej Ostromecko mi najbardziej podchodzi. Jak chcesz, żeby woda miała jak najmniej smaku to Alcalia, oczywiście jakaś magiczna alkaliczność wody to pierdy ale smakuje ok.
Czy to takie trudne stworzyć niegazowaną muszyniankę? (╯°□°)╯︵┻━┻
@Malbor: tak, ona z założenia ma wodorowęglany już na wyjściu ze źródła, pewnych rzeczy obecnych z natury nie przeskoczysz :P Pij źródlaną i rozpuszczaj elektrolity, innego wyjścia nie masz.
@Malbor: dlatego mówię, żebyś rozpuszczał elektrolity w źródlanej, skoro ci naturalne nie pasują, bo nie znajdziesz wysokozmineralizowanej bez wodorowęglanów, to ich sole są nośnikami tych kationów.
@Malbor: to mądrości z pani domu. To nie woda po rozrabianiu cementu, żeby miała dramatycznie inny smak. Po prostu bez CO2 niektóre pierwiastki nie utrzymają się w roztworze. tylko wytrącą.
@Malbor: Kupujesz cytrynian magnezu w prochu i jakiś mix soli (np. na allegro masz coś takiego jak "super sól" mix soli kuchennej, potasowej i kilka minerałów w mniejszej ilości).
Wsypujesz ile ci potrzeba do kraniczanki i masz niegazowaną wodę z jaką ilością minerałów chcesz.
Potem czaisz się że smakuje jak gówno bo CO2 maskuje smak wysokiej ilości minerałów. (⌐͡■͜ʖ͡■)
@Malbor Wiem, dlatego ja nie kupuję tych wód na trening a piję je sporadycznie, jak chcę podbić np. wapń lub magnez bez tabletek i nabiału. Smakowo najlepiej podchodzi mi woda marki własnej Kaufland (ujęcie nr 6) lub Veroni Mineral Pure - znacznie lepsze niż chociażby Saguaro czy Polaris, a cenowo wychodzi podobnie.
#woda #kalistenika #mikrokoksy #dieta
źródło: Skarb-Zycia-Muszyna-Woda-Mineralna-Nie-Gazowana-1-5-New
Pobierz@Malbor: zgaduję, że w wysoko zmineralizowanej to trudne, jeśli nie chcesz, żeby te twoje minerały wytrąciły się jako osad. CO2 tworzy w wodzie słaby kwas (węglowy), dzięki czemu trudnorozpuszczalne sole Ca, Mg itp nie wypadają jako osad.
Chemia, szkoła podstawowa.
Raczej akademia chłopskiego rozumu
źródło: image
Pobierz@Malbor: tak, ona z założenia ma wodorowęglany już na wyjściu ze źródła, pewnych rzeczy obecnych z natury nie przeskoczysz :P Pij źródlaną i rozpuszczaj elektrolity, innego wyjścia nie masz.
Wsypujesz ile ci potrzeba do kraniczanki i masz niegazowaną wodę z jaką ilością minerałów chcesz.
Potem czaisz się że smakuje jak gówno bo CO2 maskuje smak wysokiej ilości minerałów. (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)