Aktywne Wpisy
co-to-ma-byc +175
Niestety do niewielu pewnie to dotrze.
„ Drugi dzień nowego roku 2025 – emocje wciąż nie opadły...
Sylwestrowa noc pozostawiła w nas wiele smutku i złości.
Długo zastanawialiśmy się, czy w ogóle publikować ten post, bo za każdym razem, gdy poruszamy temat hukowych petard, pojawia się fala agresji. Wrzucenie tego „na gorąco” skończyłoby się pewnie blokadą konta przez Facebooka ze względu na nasze emocjonalne słowa i falę złości, którą wywołałoby to wśród odbiorców.
„ Drugi dzień nowego roku 2025 – emocje wciąż nie opadły...
Sylwestrowa noc pozostawiła w nas wiele smutku i złości.
Długo zastanawialiśmy się, czy w ogóle publikować ten post, bo za każdym razem, gdy poruszamy temat hukowych petard, pojawia się fala agresji. Wrzucenie tego „na gorąco” skończyłoby się pewnie blokadą konta przez Facebooka ze względu na nasze emocjonalne słowa i falę złości, którą wywołałoby to wśród odbiorców.
Pytanie jest takie, czy prawo w jakiś sposób to reguluje w razie kolizji? bo szczerze aż ciężko mi uwierzyć, że ktoś stawia żywopłot 5 metrów od przejazdu rowerowego a rowerzysta i tak na pierwszeństwo.
#prawojazdy #samochody #kierowcy #rower #rowery
@kerri: doubt it
Niestety bardzo trudno udowodnić, że rowerzysta z---------ł 40km/h przejeżdżając przez przejazd, nawet posiadając odpowiednią kamerkę.
Ty, jako kierowca, masz ustąpić mu pierwszeństwa, czyli tak jechać by nie zmusić go do hamowania czy zmiany kierunku ruchu. Trzeba się zatrzymać i rozejrzeć. Wiem, że to dla wielu kierowców trudne.
A to, że niektóre przejazdy rowerowe są fatalne pod względem widoczności, to inna sprawa.
Sam zgłosiłem jeden, przy którym stał kontener na używaną odzież. Usunęli po
@kerri: xd to chyba w całym peletonie na DDR xd
@kerri: Rowerzysta ma pierwszeństwo więc twoja wina. A ograniczenie prędkości jest takie same jak dla ciebie.
@EkspertEkspertow: To samochód powinien się zatrzymać i sprawdzić czy może bezpiecznie wjechać nie wymuszajac pierwszeństwa. Ale jakoś tego nie chcecie robić zbyt często. A rowerzysta powinien patrzeć co odpierdziela kierowca samochodu.
@EkspertEkspertow: na jakiej podstawie?
Sam jestem zarówno rowerzystą jak i kierowcą, i to jak niektórzy jeżdżą i przejeżdżają przez przejazdy woła o pomstę. Sami proszą się o trwały uszczerbek na zdrowiu.
To o co pyta OP jest tutaj ładnie wyjaśnione https://ksp.policja.gov.pl/wrd/aktualnosci/122218,PIERWSZENSTWO-NA-PRZEJEZDZIE-DLA-ROWEROW.html
Po prostu zasada ograniczonego zaufania dotyczy również rowerzystów.
@EkspertEkspertow: znaczy ona wprost mówi:
"uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze mają prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów ruchu drogowego"
pozwolę sobie zacytować
Bo przecież żaden rowerzysta nigdy nie przejeżdża przez przejazd z prędkością większą niż 20km/h
@kuraku: chyba nie rozumiesz tego sformułowania. No ale spoko :)