Aktywne Wpisy

enten +68
Nic tak nie cieszy jak bol d--y wysoko funkcjonujących alkoholików, ze ktoś im zakazuje kupienia flaszki po 22. A patrząc na to ze większość żabek zamyka sie o 23 to jest dosłownie zabranie im jednej godziny z dnia kiedy tego alkoholu nie będą mogli kupić.
A kwik taki jakby ich na dożywocie skazywali. Wolność upada Proszę Państwa. Komunizm wraca i zamordyzm bo przez godzine zakażą sprzedawania trucizny na mieście.
Ale się wiją,
A kwik taki jakby ich na dożywocie skazywali. Wolność upada Proszę Państwa. Komunizm wraca i zamordyzm bo przez godzine zakażą sprzedawania trucizny na mieście.
Ale się wiją,

vitreux +213
Kochani Mircy, niestety, wracam po latach na Wykop.
Niestety, ponieważ ostatnio "w szerszym gronie" widzieliśmy się w 2017 roku, kiedy mój Tato zachorował na nowotwór złośliwy z przerzutami. Nagraliśmy wtedy wspólnie filmik z życzeniami zdrowia (https://youtu.be/ZAXDiFFrTS0), co odegrało OGROMNĄ rolę w procesie zdrowienia Taty. Wasza energia - nawet nie macie pojęcia - dodała mu sił do walki. Do dziś ogląda nagrania i uśmiecha się na każde "Dasz radę, Jasiu!".
Dzięki leczeniu, Waszemu wsparciu
Niestety, ponieważ ostatnio "w szerszym gronie" widzieliśmy się w 2017 roku, kiedy mój Tato zachorował na nowotwór złośliwy z przerzutami. Nagraliśmy wtedy wspólnie filmik z życzeniami zdrowia (https://youtu.be/ZAXDiFFrTS0), co odegrało OGROMNĄ rolę w procesie zdrowienia Taty. Wasza energia - nawet nie macie pojęcia - dodała mu sił do walki. Do dziś ogląda nagrania i uśmiecha się na każde "Dasz radę, Jasiu!".
Dzięki leczeniu, Waszemu wsparciu
źródło: Jasiu
Pobierz

Pytanie jest takie, czy prawo w jakiś sposób to reguluje w razie kolizji? bo szczerze aż ciężko mi uwierzyć, że ktoś stawia żywopłot 5 metrów od przejazdu rowerowego a rowerzysta i tak na pierwszeństwo.
#prawojazdy #samochody #kierowcy #rower #rowery
@kerri: doubt it
Niestety bardzo trudno udowodnić, że rowerzysta z---------ł 40km/h przejeżdżając przez przejazd, nawet posiadając odpowiednią kamerkę.
Ty, jako kierowca, masz ustąpić mu pierwszeństwa, czyli tak jechać by nie zmusić go do hamowania czy zmiany kierunku ruchu. Trzeba się zatrzymać i rozejrzeć. Wiem, że to dla wielu kierowców trudne.
A to, że niektóre przejazdy rowerowe są fatalne pod względem widoczności, to inna sprawa.
Sam zgłosiłem jeden, przy którym stał kontener na używaną odzież. Usunęli po
@kerri: xd to chyba w całym peletonie na DDR xd
@kerri: Rowerzysta ma pierwszeństwo więc twoja wina. A ograniczenie prędkości jest takie same jak dla ciebie.
@EkspertEkspertow: To samochód powinien się zatrzymać i sprawdzić czy może bezpiecznie wjechać nie wymuszajac pierwszeństwa. Ale jakoś tego nie chcecie robić zbyt często. A rowerzysta powinien patrzeć co odpierdziela kierowca samochodu.
@EkspertEkspertow: na jakiej podstawie?
Sam jestem zarówno rowerzystą jak i kierowcą, i to jak niektórzy jeżdżą i przejeżdżają przez przejazdy woła o pomstę. Sami proszą się o trwały uszczerbek na zdrowiu.
To o co pyta OP jest tutaj ładnie wyjaśnione https://ksp.policja.gov.pl/wrd/aktualnosci/122218,PIERWSZENSTWO-NA-PRZEJEZDZIE-DLA-ROWEROW.html
Po prostu zasada ograniczonego zaufania dotyczy również rowerzystów.
@EkspertEkspertow: znaczy ona wprost mówi:
"uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze mają prawo liczyć, że inni uczestnicy tego ruchu przestrzegają przepisów ruchu drogowego"
pozwolę sobie zacytować
Bo przecież żaden rowerzysta nigdy nie przejeżdża przez przejazd z prędkością większą niż 20km/h
@kuraku: chyba nie rozumiesz tego sformułowania. No ale spoko :)