@tojestmultikonto ok, wyjaśni mi ktoś dlaczego tlen w środku ma podwójne wiązanie z wodorem? Przecież wodór ma tylko jeden elektron kowalencyjny.
Chemia zawsze mnie interesowała w szkole, ale nigdy nie mogłem jej zrozumieć/wyobrazić sobie poza wryciem materiału na pamięć. Co dziwne, fizyka i biologia nie sprawiały takich problemów i łatwiej wyobrazić sobie niewidzialną siłę niż związek chemiczny.
@7502-6038: O tym akurat już słyszałem. Trójkąt, kwadrat i heksagon to jedyne wielokąty pozwalające na pokrycie powierzchni. Figury te przylegają do siebie, a co najważniejsze są symetryczne.
@tojestmultikonto haloooo...a co z tradycją umieszczania w pionie temperatur, a w poziomie np. zawartości % z wykresów Fe-C et al. - znanych większości ludzi, z tych którzy wgl orientują się w wykresach fazowych ( ͡º͜ʖ͡º)
ok, wyjaśni mi ktoś dlaczego tlen w środku ma podwójne wiązanie z wodorem? Przecież wodór ma tylko jeden elektron kowalencyjny.
Chemia zawsze mnie interesowała w szkole, ale nigdy nie mogłem jej zrozumieć/wyobrazić sobie poza wryciem materiału na pamięć. >Co dziwne, fizyka i biologia nie sprawiały takich problemów i łatwiej wyobrazić sobie niewidzialną siłę niż związek chemiczny.
@Vegetan: Tam są pokazane po prostu wiązania cząsteczek wody o strukturze heksagonalnej. Cząsteczki wody w warunkach
@tojestmultikonto: dzięki, zapoznam się! ciekaw jestem co by się stało na tym filmiku z próżnią, gdyby nagle z powrotem wpuścić tam ciśnienie atmosferyczne. Zamieniłoby się w parę i wybuchło?
@Vegetan: Woda się rozpręża i wydostają się z niej rozpuszczone w niej gazy, gotująca się woda to bańki rozpuszczonych w wodzie gazów, ale też kawitacja, woda zmienia się w parę i tworzy bańki pary wodnej. Jak pozwolisz wodzę się dłużej pogotować i oddać odpowiednią ilość energii do otoczenia to po podniesieniu ciśnienia zamieni się w lód.
@tojestmultikonto: Raczej chodzi mi o sytuację z filmiku - co by się stało, gdyby nagle zamiast próżni pojawiło się ciśnienie atmosferyczne. No bo płyn i ciało stałe znajdują się w jednym momencie obok siebie. Podejrzewam, że lód momentalnie by się zagotował i eksplodował na drobne cząsteczki.
Grubo, w skrócie hakerzy chcą żeby rockstar przeprosił za brak wersji fizycznej i za dlc do singleplayer (te dodatki w edycji deluxe) albo dalej będą leakowac #gry #gta #gta6
https://prog.world/19-types-of-ice/
źródło: gmqrrznu8c5a3dqzw0jw1ftct2g
Pobierzźródło: 2456px-Phase_diagram_of_water.svg
Pobierzźródło: gnkz7_h3gehpujzovveogo3ltv4
Pobierzźródło: 532383fcaf8b5e3d6bc514e3cc4b1b4496386bb7845e47b3ed63444cc36b38c4
Pobierzźródło: 123456783691
Pobierzźródło: gmqrrznu8c5a3dqzw0jw1ftct2g
PobierzChemia zawsze mnie interesowała w szkole, ale nigdy nie mogłem jej zrozumieć/wyobrazić sobie poza wryciem materiału na pamięć. Co dziwne, fizyka i biologia nie sprawiały takich problemów i łatwiej wyobrazić sobie niewidzialną siłę niż związek chemiczny.
https://www.quora.com/Why-are-triangles-squares-and-hexagons-the-only-polygons-with-which-it-is-possible-to-tile-a-plane
źródło: pentagon
Pobierz@Vegetan: Tam są pokazane po prostu wiązania cząsteczek wody o strukturze heksagonalnej. Cząsteczki wody w warunkach
źródło: 2063px-3D_model_hydrogen_bonds_in_water.svg
Pobierz