Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Pracowałam w tamtym roku jako grafik - freelancer dodatkowo. Po prostu miałam w ciągu roku jakieś drobne zlecenia głównie od swoich znajomych "po taniości" lub za darmo. Nie były to duże kwoty. Około 200-800 zł na miesiac, bo niektóre projekty rozkładały mi się na dwa miesiące. Na rok to wyszlo jakos 10 tys. Dużo się nauczyłam podczas tej pracy dodatkowej, dlatego chciałabym umieścić to w CV.

To są tak male kwoty, że nawet nie brałam pod uwagę tego, że może powinnam płacić podatek. No a jak zamieszczę w CV, że pracowałam jako freelancer i dla tej I dla tej firmy zrobiłam to i to, to nie chce mieć problemów. :P

Na studiach też podjęłam się stażu bezpłatnie u czlonka rodziny - nie chciałam stracić swojej pracy na etat. Nie mam papierów potwierdzających, że tam pracowałam oprócz projektów (choć firma już nie funkcjonuje).

Mirki, bo ja panikuję i nie znam się. Czy mogę spokojnie spać mając taki dochód rocznie? W internecie jest, że niby od 2022 roku do 30 tys..

Nie chce mieć problemów ze względu pracy "na czarno" ale z drugiej strony to był tak śmieszny dochód... prawie jak za darmo. Pracodawcy chyba nie interesuje kwota :P
A w CV chciałabym to umieścić, bo to dalej była praca i pozyskiwane doświadczenie.

#grafika #grafikakomputerowa #grafik #pracbaza #praca

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie chce mieć problemów ze względu pracy "na czarno" ale z drugiej strony to był tak śmieszny dochód... prawie jak za darmo.

@mirko_anonim: 75% domiaru podatkowego, tj 75% procent tej kwoty będziesz musiała oddać za nie ujawnienie tych pieniędzy, nie pękaj to śmieszne pieniądze, jak za darmo ;p

A wracając do CV to ludzie tam piszą co chcą i co? Myślisz że jakaś dzida z HR ciebie p------e do skarbowego
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: w CV możesz sobie wrzucić co chcesz, nikt tego nie będzie kontrolował dogłębnie, a jak zlecenia graficzne chcesz rozliczać po prostu na legalu to skorzystaj z brokera do takich zleceń (np. useme) i wystawiaj normalnie faktury za prowizje, wyjdziesz na tym po prostu na legalu, na koniec roku dostaneisz PIT - to drobna kwota. Więcej niż to co napiszesz w CV jakie to nie zlecenia graficzne zostały zrealizowane -
  • Odpowiedz
@mirko_anonim jeśli w tamtym roku (2023), to nadal do 30.4 możesz zgłosić na PIT jako dochody z działalności nierejestrowanej. Kwota wolna to 30k, więc nic nie zapłacisz, a będziesz spala spokojniej.
I jak najbardziej umieszczaj w CV
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Dzięki mirki, wczytam się w temat.

Co najlepsze: najlepsze moje prace zrobiłam za darmo (trochę jak przysługa za przysługę) dla koleżanki... :p ale chciałam się nauczyć tego po godzinach pracy (nie w zawodzie).

Wiecie, po prostu niewazne czy za darmo czy nie, chciałam w CV umieścić informacje, że nie próżnowałam po studiach (grafika na asp) I się rozwijałam.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim spokojnie, umieść wszystko w cv, nikt nie będzie Cię dopytywał ile na tym zarobiłaś, czy pracowałaś charytatywnie, czy płacili Ci w czekoladach :)

Poza tym można to podciągnąć pod działalność nierejestrowaną - na biznes gov masz wszystkie informacje na ten temat (przede wszystkim jaki jest limit przychodów i jak się rozliczyć z US).

Powodzenia w szukaniu pracy!
  • Odpowiedz