Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Kiedy zaczynała się pandemia to kupowałem trochę Bitcoin co jakiś czas. Ogólnie to trzymam go już grubo ponad dwa lata i chciałbym trochę sprzedać. Od 2 lat mieszkam i pracuję w Niemczech, ale nie załatwiałem żadnych formalności związanych ze zmianą rezydencji podatkowej itp.

Spędzam tu większość roku, w Polsce się wymeldowałem i mam tam tylko matkę (rodzeństwo mam w DE, jestem kawalerem).
Jak wiadomo - krypto trzymane dłużej niż rok nie jest w Niemczech opodatkowane, a skoro de facto spełniam przesłanki bycia rezydentem Niemiec, to nie mam zamiaru płacić 19% podatku w Polsce.

Czy sprzedając teraz to krypto jestem automatycznie traktowany jako rezydent podatkowy w Niemczech i nie muszę w przyszłym roku wypełniać żadnych polskich PITów, czy muszę oficjalnie zmienić rezydencję podatkową i dopiero mogę sprzedać?

#kryptowaluty #podatki #krypto #bitcoin #pit

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Nie wiem dokładnie, pewnie jakieś zezwolenie na pobyt w innym kraju /zameldowanie + np rachunki z tego kraju. Temat kiedyś omawiał Metzen, ale nie pamiętam już dobrze. Faktem jest że to Ty musisz przesłać odpowiednie dokumenty do US i mu to udowodnić że tak jest, żeby skreślili /zawiesili Cię z listy podatników.
  • Odpowiedz