Wpis z mikrobloga

Czy obecnie zakładanie fotowoltaiki jeszcze się opłaca? Ojciec się zastanawia, nic o tym nie wiem, a on już umówił się z jakimś przedstawicielem.
Możecie coś polecić do poczytania? Bo oczywiście w Googlach pełno artykułów, ale tych z branży ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#fotowoltaika
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Ranage: tylko z własnym magazynem energii, lub wręcz ominięcie głównego źródła zasilania i zrobienie własnej instalacji np. Do pompy ciepła.
  • Odpowiedz
@msr99: Realną 1 kWh magazynu DIY (przy wielkości całego nominalnie 15kWh, użytkowanie w zakresie 10-90% pojemności) masz dziś za około 650 PLN lub MNIEJ (oczywiście jeżeli potrafisz poprawnie zrobić i masz lub masz skąd pożyczyć narzędzia. Mowa o LFP z prognozowaną trwałością rzędu 10 lat lub więcej. To nie są porażające kwoty. Gotowce też możesz kupić, są - wychodzą około 3 razy drożej (przy rzędzie 5kWh nominalnej).
  • Odpowiedz
@Ranage: wschod zachod jak najbardziej. Poczekaj na MP6, beda pewnie spore dotacje na magazyn i wtedy z magazynem bedzie oplacac sie duzo bardziej
  • Odpowiedz
  • 0
@BeginEnd: za 2023 miał koło 2500 zł, a że ceny prądu cały czas maja iść w górę to pewnie dlatego się nad tym zastanawia. Do tego jest tez rolnikiem i chyba coś może jeszcze dostać z AgroEnergii
  • Odpowiedz
@Ranage: z tych 2500 to pewnie tak z ok 50%-70% to obecnie cena samego prądu (w zależności od taryfy i zużycia) czyli PI * oko 2000kWh/rok. Zakładając, że ceny prądu wykuwią w kosmos i 1kWh będzie po 2zł to masz max 5k zł/rok. Autokonsumpcja z FV to tak 10-20% x moc zainstalowana. Policz sobie po ilu latach mu się zwróci jakakolwiek fotowoltaika (zakładając że nie płaci za przesył - a
  • Odpowiedz
@Ranage: agroenergia jest dla instalacji powyżej 10 kwp, przy 2500zł/rok, zuzycie prądu to około 3000 kwh/rok,

od połowy roku cena prądu wyniesie 1,2zł/kwh. czyli rachunek roczny wzrośnie do 3600zł, przy instalacji 3 kwp za 12 000zł dostaniesz zwrotu z mojego prądu około 6000 ( jeszcze nowy program nie został ogłoszony). taka instalcja da oszczędność taką: 25% produkcji to autokonsupcja - 900zł, reszta energii sprzedana do sieci po cenach giełdowych, pesymistycznie
  • Odpowiedz
oczny wzrośnie do 3600zł, przy instalacji 3 kwp za 12 000zł dostaniesz zwrotu z mojego prądu około 6000 ( jeszcze nowy program nie został ogłoszony). taka instalcja da oszczędność taką: 25% produkcji to autokonsupcja - 900zł, reszta energii sprzedana do sieci po cenach giełdowych, pesymistycznie średnia 0,3zł/kwh - 700zł. czyli rocznie oszczędzasz 1600zł, zwrot w około 4 lata z takiej instalcji

@murberec: Instalacje aż tak poszły w dół? Czyli wykładam
  • Odpowiedz
za 2023 miał koło 2500 zł, a że ceny prądu cały czas maja iść w górę to pewnie dlatego się nad tym zastanawia

@Ranage: to za 2024 będzie miał 3000-3500zł. Nie wiem o co ta sraczka z podwyżkami za prąd od połowy roku...
  • Odpowiedz
dostaniesz zwrotu z mojego prądu około 6000 ( jeszcze nowy program nie został ogłoszony)

@murberec: nie jest to pewnik jak pieją janusze od montażu fotowltaiki, bo wg informacji ministerstwa, w Mój Prąd 6.0 magazyny energii będą wymagane, żeby dostać dotację (no, ale może jednak się to zmieni)

od lipca wchodzą taryfy godzinowe

@msr99: nie wchodzą. Wczoraj ogłoszono, że zostają z nami na dłużej i będzie sobie można wybrać
  • Odpowiedz
@msr99: nie wchodzą. Wczoraj ogłoszono, że zostają z nami na dłużej i będzie sobie można wybrać jaki typ rozliczenia chcemy. Czy godzinowe czy miesięczne

@SpokojnyPan: w tym kraju wszystko jest możliwe...
na razie to projekt..
  • Odpowiedz