Aktywne Wpisy

laventel +94
Za każdym razem jak koleżanki mi opowiadają jaki dramat jest na rynku matrymonialnym z chłopami to jestem tak wdzięczna że mam swojego niebieskiego od 7 lat i jest między nami super ( ͡° ͜ʖ ͡°) #zwiazki #niebieskiepaski

kamil-tumuletz +562
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

Możecie coś polecić do poczytania? Bo oczywiście w Googlach pełno artykułów, ale tych z branży ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#fotowoltaika
z magazynem energii wyjdzie DUUUZO więcej
zrobienie off grid - chyba najsensowniej ale +
@msr99: I cyk opłata za przeciążenie sieci .
od połowy roku cena prądu wyniesie 1,2zł/kwh. czyli rachunek roczny wzrośnie do 3600zł, przy instalacji 3 kwp za 12 000zł dostaniesz zwrotu z mojego prądu około 6000 ( jeszcze nowy program nie został ogłoszony). taka instalcja da oszczędność taką: 25% produkcji to autokonsupcja - 900zł, reszta energii sprzedana do sieci po cenach giełdowych, pesymistycznie
@murberec: Instalacje aż tak poszły w dół? Czyli wykładam
@Ranage: to za 2024 będzie miał 3000-3500zł. Nie wiem o co ta sraczka z podwyżkami za prąd od połowy roku...
@murberec: nie jest to pewnik jak pieją janusze od montażu fotowltaiki, bo wg informacji ministerstwa, w Mój Prąd 6.0 magazyny energii będą wymagane, żeby dostać dotację (no, ale może jednak się to zmieni)
@msr99: nie wchodzą. Wczoraj ogłoszono, że zostają z nami na dłużej i będzie sobie można wybrać
@SpokojnyPan: w tym kraju wszystko jest możliwe...
na razie to projekt..