Wpis z mikrobloga

@a4z4a4: fajne jest w stanach podejście że jak zarabiasz 50,000$/rok to kupowanie nowego samochodu za 40,000$ jest mega wielkim błędem finansowym i jesteś dumbass.

Tymczasem w Polsce gdy zarabiasz 50,000$ to auto klasy premium po prostu ci się należy i masę ludzi przy takich zarobkach kupuje auta po 300, 400, 500 tysięcy i nie widzą w tym nic złego
  • Odpowiedz
Tymczasem w Polsce gdy zarabiasz 50,000$ to auto klasy premium po prostu ci się należy i masę ludzi przy takich zarobkach kupuje auta po 300, 400, 500 tysięcy i nie widzą w tym nic złego

@hub_bub: ja tam sobie nie wyobrazam kupic samochodu za polowe rocznych zarobkow, ale fakt, znam ludzi co kupuja za 5 krotnosc
  • Odpowiedz
@hub_bub: Kłuje w oczy, prawda? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nigdy nie rozumiem oceniania czyichś wyborów - mam ochotę sobie kupić mercedesa to sobie kupię, czemu masz mi kazać jeździć polonezem? Najwidoczniej mnie stać aby go sobie kupić skoro nim jeżdżę, czyż nie?
  • Odpowiedz
@bardzomalyczlowiek: tak. Czemu mam tego nie robić? Wiadomo, że siła nabywcza się trochę różni i mniej kupisz w USA mając takie same zarobki, ale jeżeli masz własne lokum to koszty są w zasadzie zbliżone, trochę rzeczy jest droższych trochę tańszych.
  • Odpowiedz
@hub_bub: Ale dlaczego? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jest jakiś wyznacznik ile pensji można wydać na konkretną rzecz, czy o ch Ci chodzi? Mieszkanie powyżej rocznych zarobków też jest "pułapką konsumpcjonizmu"?
Powiem tak: mam sześcioletnie auto, kupowałem jak miało niecałe 2 lata - kosztowało mnie powyżej rocznych zarobków (w tamtym czasie) i co, rozumiem, że źle zrobiłem? A według mnie dobrze - auto mnie kosztuje prawie, że nic, napraw żadnych
  • Odpowiedz
@MgrMarecki: wiesz póki masz własną chatę, bogacisz się bo odkładasz kasę i r/r twój majątek powiększa się to wszystko jest spoko.

Bardziej chodzi o ludzi którzy mieszkają w najmowanym mieszkaniu, biorą auto w leasing, telefon w abonamencie i przy zarobkach rzędu 10-20k nie odkładają nic.

Zresztą nie o to mi chodziło w moim pierwszym wpisie. Posłuchaj sobie doradcę finansowego Dave Ramsey w stanach jak w podcaście osobom o zarobkach na
  • Odpowiedz