Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Wstępnie się zaznajomiłem z wczorajszym projektem ustawy. Nie mam jednak dalej pojęcia, czy mam szansę z niego skorzystać. Może macie już jakieś przemyślenia?

O co chodzi?
Mamy z żoną trójkę dzieci. Ja utrzymuję rodzinę. Rodzice żony, aby ułatwić jej życie ;) przepisali na nią mieszkanie jeszcze lata temu. Jest to malutkie mieszkanie z dala od naszej przestrzeni życiowej w którym właśnie mieszkają rodzice. Ot, taka ich zapobiegliwość.
Przy trójce dzieci łapalibyśmy się na wyłączenie określone w ustawie, ale sam 6 lat temu odziedziczyłem udziały w domu moich rodziców. Mama jeszcze żyje. Odziedziczyłem tym samym 1/6 ich domu. Nie przeprowadzaliśmy postępowania spadkowego i nie zrzekałem się przyjęcia spadku (z resztą kto 6 lat temu przewidziałby, że to będzie stanowić problem).
W efekcie wspólnie posiadamy 1 i 1/6 nieruchomości, które w żaden sposób nie zaspokajają naszych potrzeb mieszkaniowych.

Widzę w ustawie stwierdzenie:
"Nie jest prawem własności lokalu mieszkalnego albo domu jednorodzinnego w rozumieniu ust. 1 pkt 1 lit. a, ani spółdzielczym własnościowym prawem do lokalu w rozumieniu ust. 1 pkt 1 lit. b: 1) prawo nabyte przez kredytobiorcę w drodze dziedziczenia lub darowizny i zbyte: a) przez niego przed ukończeniem 18 lat lub b) w drodze darowizny na rzecz osoby nie wchodzącej w skład jego gospodarstwa domowego;"

Czy, gdybym przeprowadził darowiznę na brata lub mamę, to moje obecne udziały w domu przestaną się liczyć?

Ostatecznie i tak skorzystamy z pomocy radcy prawnego. Chciałem się jednak wstępnie rozeznać, czy mamy szansę wziąć skorzystać z dopłat, czy podobnie jak przy 2% się nie załapiemy, a ceny i rynek mieszkaniowy jeszcze bardziej nam odjadą :/ Najchętniej nie korzystałbym z takiej pomocy, z resztą uważam, ż jest ona szkodliwa, ale przy takich zasadach gry, to jedyna sensowna opcja (poza gnieżdżeniem się z dziadkami, trójką dzieci w małym mieszkaniu w mieście powiatowym).

#mieszkanienastart #nieruchomosci #kredythipoteczny #koalicjadeweloperska #kredyt2procent

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): No właśnie diabeł tkwi w szczegółach:
"3. Warunek, o którym mowa w ust. 1 pkt 1 lit. a, uznaje się za spełniony również
w przypadku, gdy prawem własności, które posiada lub posiadał kredytobiorca albo które łącznie posiadają lub posiadali oboje kredytobiorcy, którym kredytu mieszkaniowego udziela się wspólnie, jest prawo dotyczące nie więcej niż jednego lokalu mieszkalnego albo domu jednorodzinnego:
(...)
3) jeżeli w skład gospodarstwa domowego kredytobiorcy wchodzi co najmniej
  • Odpowiedz
Czy, gdybym przeprowadził darowiznę na brata lub mamę, to moje obecne udziały w domu przestaną się liczyć?

@mirko_anonim: Najprawdopodobniej tak, jednak trzeba poczekać na ostateczną wersję ustawy i interpretacje. Radca prawny nie będzie potrafił pomoc w tej kwestii.
  • Odpowiedz