Wpis z mikrobloga

Po tym jak sie zrobil hype na frytkownice beztluszczowe do ktorych bylem sceptycznie nastawiony stwierdzilem, ze jednak dokonam zakupu, bo nadarzyla sie dobra okazja kupic Ninja AF400 wiec raczej gorna polka jesli chodzi o tego typu sprzet.

Po 3 tygodniach korzystania jestem juz gotowy ocenic uzytecznosc tego typu urzadzenia i porownac wzgledem zwyklego piekarnika:

Na plus dla airfryera:

+ Ten model nie wymaga nagrzewania, moge wlozyc zarcie i bardzo szybko nabiera temp wiec nie chodzi na pusto

+ Mieso, w szczegolnosci takie ze skora wychodzi wyraznie lepsze. Jak ktos lubi i czesto je udka, skrzydelka albo podudzia z kurczaka to spoko opcja

+ Nigdy nie jadlem lepszych frytek niz z tego urzadzenia, nawet z glebokiego oleju sa gorsze i mniej chrupkie a tutaj zwykle sklepowe frytki mrozone klada na lopatki wszystkie inne

+ Dobre do ogrzewania niektorych rzeczy, jak np pieczywo zlezale czy kawalek pizzy jak sie uda go zmiescic

+ Zuzywa z polowe mniej pradu niz piekarnik w trakcie smazenia

+ Do smazenia idzie mniej oleju (choc rozsadne osoby i tak nie smaza na glebokim tluszczu wiec to nie az tak duze roznice)

Na minus:

- Zajmuje duzo miejsca na blacie kuchennym a piekarnika i tak nie zastapi nigdy w pelni (gdyby byl tak duzy to polowa plusow by zniknela)

- Nawet wybierajac bardzo duza frytkownice jak ja i tak pojemnosc jest zalosnie mala i jak ktos duzo je to takie urzadzenie jest dla jednej osoby albo 2 anorektykow. Pojemnosc w teorii jest duza, ale realnie, zeby jedzenie wyszlo smacznie trzeba robic duze odstepy wiec do 1 kieszeni 4,5l w moim wypadku wchodzą np 2 udka z kurczaka i do drugiej frytki, tak max do polowy, zeby wyszly chrupkie. Realnie mamy do dyspozycji ok 40% deklarowanej pojemnosci, inaczej powietrze nie bedzie prawidlowo sie rozchodzic. Jesli ktos sie z tym sprzecza to sprzecza sie z instrukcja producentow i mija z celem - jak za bardzo upchamy to jedzenie bedzie gorsze niz z piekarnika.

- Mycie tego recznie jest #!$%@? a wkladanie do zmywarki po pierwsze malo praktyczne a po drugie niezalecane, bo moze szybko zaczac uszkadzac teflon. Zauwazylem, ze sporo osob wypowiadajacych sie pozytywnie o airfryerach nie ma zmywarki (i pewnie czesc tez piekarnika w kuchni albo stary model). Co mi z tego, ze oszczedze na smazeniu czas skoro potem spedze drugie tyle na myciu po obiedzie? Troche jak z jechaniem autostrada elektrykiem 180km/h po to zeby stanac godzine po drodze go naladowac.

- Brak mozliwosci uzywania papieru do pieczenia w srodku, musi byc przewiew tez od spodu + ryzykujemy ze papier sie zapali od gory. W piekarniku moge sobie wylozyc blache papierem, zrobic jedzenie i wyjac i wyrzucic papier, schowac blache i posprzatane - 30 sekund zamiast 10 minut mycia. Piekarniki tez maja pyrolize wiec raz na jakis czas wystarczy to odpalic.

- Czas smazenia potraw jest zwykle jednakowy jak w piekarniku, tylko piekarnik trzeba nagrzac wiec tutaj nalezy dodac ok 6-7min zaleznie od temperatury. Moim jednak zdaniem to zadna roznica, bo w tym czasie i tak sie organizuje tak robote w kuchni, zeby zrobic co innego czyli np. zamarynowac sobie mieso i rozlozyc na blache czy przygotowac herbate albo cos ogarnac w kuchni. Natomiast pozorna oszczednosc czasu i tak zabiera pozniejsze mycie wiec sumarycznie caly proces jest szybszy w piekarniku, natomiast mycie airfryera czy recznie czy w zmywarce takze zabiera prad i wode wiec te oszczednosci znacznie maleją.

- Sporo rzeczy nie miesci sie do wiekszosci frytkownic nie tylko na glebokosc, ale po prostu na szerokosc. Pizze, zapiekanki odpadaja. Czesc jedzenia tez wychodzi gorsza (np. popularny filet z kurczaka bez skory).

- Dla mnie najwiekszy chyba minus - do airfyera trzeba w trakcie smazenia podejsc 2-3x i obracac jedzenie. Jak robimy to samo w piekarniku to z uwagi na lepsza cyrkulacje powietrza nie ma takiej potrzeby, wystarczy nastawic np fileta z kurczaka i frytki pod spodem i przyjsc za 20min wyjac rownomiernie zrobiona calosc.

Podsumowujac:

Ogolnie rzecz biorac uwazam, ze frytkownice sa mocno przehajpowane, moze nie do takiego stopnia jak termomixy, ale to kolejne urzadzenie, ktorego fanami zostana glownie osoby, ktore wczesniej nie potrafily albo nie chcialy brac sie za gotowanie a teraz cokolwiek dzieki temu zaczna robic w kuchni. W takim wypadku jak najbardziej na plus. Fajne rozwiazanie tez dla singli i osob, ktore lubia jesc dobre frytki.

Jesli potrafisz gotowac i masz piekarnik nowszy niz z PRLu a twoj czas jest warty wiecej niz zlotowke na godzine, bo miesiecznie oszczedzisz max 20-30zl wzgledem piekarnika to nie widze sensu tego kupowac.

Osobiscie predzej bym sie zastanowil nad InstantPotem, ktorego mozna kupic na promce w podobnej cenie a rozszerza on funkcjonalnosc kuchni i dodaje mozliwosci zamiast zastepowac urzadzenie, ktore i tak w kazdej normalnej kuchni juz jest.

#gotujzwykopem #kuchnia #airfryer #jedzenie #gotowanie
jegertilbake - Po tym jak sie zrobil hype na frytkownice beztluszczowe do ktorych byl...

źródło: Ninja-Foodi-Air-Fryer-AF400UK-Salmon-and-Asparagus-Birdseye

Pobierz
  • 144
  • Odpowiedz
@jegertilbake: mam nowoczesny piekarnik i od momentu zakupu air fryera użycie piekarnika spadło mi o 90%, pieke w nim głównie ciasta, airfryer jest super bo można tam wrzucić sobie bułke, chleb czy jakiekolwiek pieczywo i wychodzi super chrupiące, jest lepszy do odgrzewania jedzenia niż mikrofalówka, nie raz sobie wczorajsza pizze grzałem i była jak nowa mi i mojej dziewczynie taka pojemnosc w zupelnosci wystarcza, jak potrzeba Ci wiecej to sa jeszcze
  • Odpowiedz
  • 1
@Dudek89: @angel-frome z papierem czytalem ze komus sie tak sfajczyl w srodku, chyba tez papier musi miec dziurki zeby to dalej dzialalo prawidlowo bo inaczej nie bedzie wpuszczac gorącego powietrza od spodu i nie zrobi sie juz tak calkiem rowno jakby moglo. Na przepisach na yt tez nikt papieru nie dawal
  • Odpowiedz
@jegertilbake: Ja mam Instant Pot z AF i tu nie ma problemu z myciem. Garnek i wkład normalnie do zmywarki. Fajne jest to, że w jednym garze najpierw piekę korpusy i warzywa a następnie gotuje pod ciśnieniem na bulion. Ceny urządzeń porównywalne.
  • Odpowiedz
@Zekarek wiesz co ja biorę co mi w rękę wpadnie ;). Dzisiaj pierś z kurczaka + frytki. Ostatnio łosoś. Omlet jest w apce HomeID z Philipsa, ale w sumie to banał, wymieszać dodatki z jajkiem, przelać do tej miski, 15min i zrobione. Wczoraj robiłem burgera. Mielone też fajne wychodzą - tylko bułki tartej dużo nie dawaj.
Bardzo polecam zrobić pierś z kurczaka, dużo przypraw i na to po 8 min wrzucić na
  • Odpowiedz
@angel-frome

A nie zauważyłeś różnicy, że mięso z frytkownicy nie jest tak suche jak z piekarnika?


Mięso będzie suche tylko jeśli je przeciągniesz. Nie ma znaczenia w czym je robisz.
  • Odpowiedz
@jegertilbake: Mamy jakąś tam frytkownicę beztłuszczową kupioną w markecie i korzystamy z niej tylko z jednego powodu - frytki bez tłuszczu są po prostu zdrowsze. Ale we frytkownicy robią się w 5min, w Air Fryerze porcja dla jednej osoby to 20min, a i tak trzeba przyjść ze 3 razy, żeby je przemieszać. Dramat. Ale zdrowie (i przyjemność z opędzlowania frytek) jest tego warte.
  • Odpowiedz
Zajmuje duzo miejsca na blacie kuchennym a piekarnika i tak nie zastapi nigdy w pelni (gdyby byl tak duzy to polowa plusow by zniknela)


@jegertilbake: Gdyby tylko było takie urządzenie wielkości piekarnika, które opieka rzeczy za pośrednictwem gorącego powietrza. :)
  • Odpowiedz