Wpis z mikrobloga

Powiedzcie mnie czemu tak jest że hipotekę teraz mi oferują na 7%, a mbank wyskakuje z kredytem gotówkowym z rrso na 9,9% do 250 koła? Jak ja kupowałem mieszkanie to hipoteka wychodziła za 3,6%, a gotówka zaczynała się od 9%.

#kredythipoteczny #finanse
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@grek_zorba: Nie ma w tym logiki, gotówkowe nawet przy stopach 0 nie zeszły poniżej 8%. Są też przyznawane na dużo mniejsze kwoty z reguły, więc ryzyko dla banku jest inne i oprocentowanie nie jest aż tak zależne od stóp procentowych.
  • Odpowiedz
@grek_zorba: W czasach kiedy hipoteki były na 3,6% był to praktycznie niedochodowy produkt dla banku, w sensie banki na nim najczęściej trochę zarabiałby ale nieproporcjonalnie do ryzyka i ilości pracy ile w taki kredyt trzeba włożyć, musiały więc odbijać to sobie na gotówkowych. Teraz gdy przy wysokich stopach hipoteki są rentowne, banki mogą konkrować w gotówkowych przez co różnica między tymi rodzajami kredytów znacznie się zmniejszyła.
  • Odpowiedz
@excelfinance: O chłopie. Cash loany indywidualnie są bardziej ryzykowne, ale jednocześnie zdywersyfikowany portfel cashloanow może być mniej ryzykowny niż hipo. Na tych produktach nie ma wakacji, ryzyko prawne nie obejmuje 30 lat. A jak uważasz że 2% rocznie to super biznes to daj komuś swoją forsę na taki procent xddd Nie wiesz chyba też jak działa pomoc państwa przy upadłości banku co ? Wiesz że obligatariusze i akcjonariusze są j----i
  • Odpowiedz
@DeoLawson: co nie zmienia faktu że kredyty hipoteczne są opłacalne. Ryzyko jest minimalne dla banku, bo bardzo dokładnie sprawdzają zdolność kredytową i golasowi kredytu nie dadzą. Poza tym prawda jest taka, że 2% było przez kilka lat, a wcześniej poniekąd zarabiali również na WIBORZE bo efektywnie nie potrzebowali pożyczać tych pieniędzy.
Doskonale wiem jak działa upadłość i zjawiska podobne, badałem sprawozdania finansowe jednostek w likwidacji.
Wejdź sobie na raport roczny
  • Odpowiedz
@excelfinance: Cały czas zarabia się na WIBORZE, bank zarabia na różnicy między oprocentowaniem kredytu, a tym co płaci za depozyt. Wibor jest tylko pewną koncepcją, nikt nie zabrania bankowi pozyskiwać kapitału taniej. Nie mówię, że hipoteki są mało istotne, ale bankowość nie kończy się na pko bp czy mbanku, są banki które boją się udzielać kredytów hipo i traktują je bardzo ostrożnie, cash loany są znacznie bardziej opłacalne. Długość kredytów
  • Odpowiedz