Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy torbiel retencyjna w zatoce szczękowej powstała najprawdopodobniej po leczeniu kanałowym górnej siódemki może powodować u mnie bóle gardła, stany zapalne, bóle głowy, uczucie obrzęku karku i potylicy? Od jesieni praktycznie co miesiąc chorowałem, jakoś pod koniec roku któryś z kolei lekarz zlecił mi tomografię zatok i po zobaczeniu zdjęcia powiedział, że taka torbiel może powodować moje objawy, ale wycięcie operacyjne może nic nie dać. Pierwsze leczenie nie pomogło, obecnie przyjmuję sterydy donosowo i jest trochę lepiej, ale objawy dalej wracają.
Zastanawiam się czy dalsze diagnozowanie u laryngologów ma sens i czy to nie coś poważniejszego.
Dodam jeszcze, że w leczonej siódemce był dość duży stan zapalny, którego dentysta nie zaleczył, tylko od razu robił kanałówkę. Na zdjęciach punktowych zęba widać materiał wypełniający, który jest tak jakby przepchnięty z korzenia i styka się z torbielą. Może to też jest powodem?
#zdrowie #zatoki #stomatologia #dentysta #laryngolog

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
Anonim (nie OP): Witam cię kolego, mam torbiel 20 lat temu zdiagnozowaną i też byłą opcja operacji, ale na razie nie robiłem, choć myślę o FESS. Jak masz potwierdzenie, że to od zęba, to wtedy może jest nieco inna sytuacja, bo u mnie mówiono, że to nie od zęba.

·
  • Odpowiedz
@SkrytyZolw: a taki pantomograf wystarczy? U mnie niby jakieś "szumy" widać, ale pewnie cbct byłoby trzeba dla wskazania czy coś jest czy nie, a też mam przewlekłe zapalenie zatok i przegroda nie pomaga (czekam na op) to może po prostu od tego
  • Odpowiedz