Aktywne Wpisy

staryalkus +341
kupiłem dziś nowy samochód (。◕‿‿◕。) przesiadam się ze starego Fiata Punto do Toyoty Yaris w hybrydzie, rocznik 2018, 54k przebiegu, pierwszy właściciel, serwisowana w ASO. Jeździ jak marzenie. Jaram się jak Rzym za Nerona ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#chwalesie #samochody #motoryzacja #toyota
#chwalesie #samochody #motoryzacja #toyota

bober234 +97
Za namową pracownika banku założyłem lokatę dwuletnią, która inwestowała moje pieniądze w akcje spółki Alphabet. Lokata miała gwarantowany zysk 4,2%, a maksymalny 30%.
W dniu otwarcia akcje Alphabet kosztowały 130 dolarów, a w dniu zamknięcia już 246. Można więc powiedzieć, że spółka urosła o około 70%.
Jakie było moje zdziwienie, gdy w piątek lokata się zakończyła, a na moje konto trafiło… tylko 4,2%.
Poniżej wklejam odpowiedź pracownika banku .
Dziś przeczytałem regulamin
W dniu otwarcia akcje Alphabet kosztowały 130 dolarów, a w dniu zamknięcia już 246. Można więc powiedzieć, że spółka urosła o około 70%.
Jakie było moje zdziwienie, gdy w piątek lokata się zakończyła, a na moje konto trafiło… tylko 4,2%.
Poniżej wklejam odpowiedź pracownika banku .
Dziś przeczytałem regulamin
źródło: image_picker_9D95E293-32D9-4EC5-A6BF-0D0155F882EA-35986-00000D4F7B3DF5F8
Pobierz

@spluczka: Kiedy w Zabrzu w ciągu ostatnich kilku lat został zlikwidowany tramwaj?
@spluczka: No to jesteś nam winien wyliczenia, że sieci tramwajowe rozbudowane "przez głupie władze lokalne" w ogólnym rozrachunku będą droższe dla mieszkańców niż autobusy :)
@spluczka: Łódź to wydaje właśnie 600mln zł na przebudowę trasy WZ tramwajowej, przedłużenie tramwaju na Olechów/Janów i budowę tramwajowego centrum przesiadkowego. Plus nowe torowiska wokół budowanego dworca Fabrycznego. Także raczej słabo trafiony przykład
Na głównej linii w mieście czyli ŁTR, tramwaje jeżdżą co 3-4 min a i tak każdy jest zapełniony a buspas w tym miejscu by racji bytu nie miał zbytnio
@Yahoo_: podałem Ci jeden przykład - Gliwic. tramwaje zostały zlikwidowane, a koszta komunikacji busami na tych trasach zostały przerzucone na podmioty prywatne. Rachunek zysków i strat jest chyba prosty. Oprócz busów Carrefour istnieją jeszcze busy np. Europa Centralna.
http://gliwice.gazeta.pl/gazetagliwice/1,95519,14940362,Uruchomiono_kolejna_darmowa_linie_do_Europy_Centralnej.html
porównywanie kosztów infrastruktury, tj. kosztów związanych z remontem
Korwin jest w---------y, ale chyba jedyny który naprawdę wierzy w to co mówi, autentyk
Tak, Gliwice... Coś jeszcze? Bo głupotę zarzuciłeś władzą innych miast i to raczej o dowody, że tam się nie opłaca prosiłem.
Z komentarzy wynika, że z Twojej wyliczanki miast, w których się likwiduje tramwaje zostają tylko Gliwice i Bytom. Nie najlepiej zważywszy, że mowa była o tramwajach w ogólności, a nie - o szczególnych przypadkach. :)
Z komentarzy wynika, że z Twojej wyliczanki miast, w których się likwiduje tramwaje zostają tylko Gliwice i Bytom.
Rozbudowa
@Yahoo_: @spluczka: Hehe, ale nawet Bytom inwestuje w tramwaje. Odbudowują linię tramwajową nr 7 którą parę lat temu zaorali z powodu przebudowy drogi. I przy okazji przebudowy tej drogi pomyśleli o zachowaniu rezerwy pod tramwaj który teraz
@dol_bupy: trend w kraju i w europie jest taki, żeby dotować tramwaje i dyskryminować ekonomicznie - busy.
nie ma to nic wspólnego z realną wyceną
@spluczka: Bez znaczenia. Twierdzisz, że likwidują, a oni rozbudowują (być może bez ekonomicznych przesłanek).
@Yahoo_: W wyliczeniu nie uwzględniono kosztów infrastruktury
Poza tym - mam rozumieć, że każdy tramwaj jeździ przy pełnym obciążeniu, w każdym
@spluczka: Bynajmniej. Ale bez informacji o jakimś średnim obłożeniu tramwaju/autobusu i kosztach infrastruktury (zarówno budowy jak i utrzymaniu) trudno uznać, że ten artykuł wnosi cokolwiek do dyskusji. Po co go linkowałeś?
To co? W ogólności likwidują te tramwaje czy jednak rozwijają?
Nie wliczając kosztów infrastruktury (setki milionów zł), oznacza to ni mniej ni więcej, że przy obciążeniu mniejszym niż 140 pasażerów na danej trasie, w przypadku danego tramwaju - koszt będzie prawie 50% wyższy niż analogiczny dla busa.
A, jak wspomniano powyżej - tramwaje jeżdżą tą samą trasą
@spluczka: FTFY
BTW do jakiego "omówionego" tematu
źródło: comment_z03PPF0X5swdyEbWiXGhDvR9MrTvUcd9.jpg
Pobierz@Yahoo_: Likwidują tam, gdzie nie chcą sobie obciążać budżetu samorządu kosztami stałymi, czyli m.i.n w Gliwicach
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora