Wpis z mikrobloga

@saraceni-pod-szczekocinami: Też się nad tym zastanawiam. Takie rozwiązanie nie ma zalet w sumie a wady mieszkania w bloku i domu. Musisz dbać o ogród, elewację i tak dalej ale dzięki temu sąsiad obok może Cię podglądać i słyszysz wszystko u niego i nie masz prywatności. Szeregówka to wyższy poziom już
  • Odpowiedz
@RobinSchudl: z tym kosztem budowy to jakoś nie ma większej różnicy, to tylko jedna wspólna ściana.

Chodzi o to, że możesz przypisać do szeregu działkę 100m², a dom wolnostojący wymaga np minimum 4-5x tyle. Czasem nawet więcej, gdy mpzp każe.
  • Odpowiedz
@saraceni-pod-szczekocinami moim miejscie budują czworaki na wsi i dew zdziwiony ze nie ma zainteresowanych. Przewaga mieszkania w bloku jest kolosalna. Po pierwsze placisz mniej za porobny metraż, masz lepszą lokalizację, łatwiej sprzedać, większa anonimowość, nie obchodzą Cię naprawy dachu i innych czesci wspólnych (oczywiście placisz na to w czynszu, ale nie musisz robić nic poza tym). No i jak masz dzieci, wybierając zadupie odbierasz im szansę na szybszą samodzielność i poznawanie
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: nie do końca jest to jedna wspólna ściana. Może być też wspólne przyłącze wody, prądu, gazu, kanalizacji, piec, rekuperacja, dach...
Nie wyobrażam sobie mieszkać w bliźniaku, ale może faktycznie dla desperatów, lepsze to niż gnić w bloku
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin: Ja mieszkam w szeregu i jestem bardziej niż zadowolony.
Żadna działka do 600 tysięcy nie pozwoli mi na tak dobra lokalizację, a na działkę za milion mnie nie stać.
Na piechotę mam kolejkę, tonę usług, parki handlowe, galerię.
Sąsiadów mam w p-----e, koszty ogrzewania znikome, a mała działka mi pasuje po częstym koszeniu dwóch sporych działek w dzieciństwie xD
  • Odpowiedz
mieszkałem w bloku i przeniosłem się do bliźniaka.
W bloku nie hałasuje Ci jeden sąsiad tylko jest ich wielu, nie ma znaczenia który pierdnie czy bije żonę bo i tak słyszysz ich kilku.
w wspólnocie mieszkaniowej koszty utrzymania mieszkania 50m były większe niż aktualnego bliźniaka 90m.
mam 500m działki w okolicy lasu, łąk i czystszego powietrza.
mam garaż a na podwórku miejsce na dodatkowe 2 samochody, w bloku masz albo i nie
  • Odpowiedz
Ja mieszkam w szeregu i jestem bardziej niż zadowolony.

Żadna działka do 600 tysięcy nie pozwoli mi na tak dobra lokalizację, a na działkę za milion mnie nie stać.

Na piechotę mam kolejkę, tonę usług, parki handlowe, galerię.

Sąsiadów mam w #!$%@?, koszty ogrzewania znikome, a mała działka mi pasuje po częstym koszeniu dwóch sporych działek w dzieciństwie xD

@
saraceni-pod-szczekocinami - > Ja mieszkam w szeregu i jestem bardziej niż zadowolony...

źródło: mem płacz

Pobierz
  • Odpowiedz
@jenkins_slave: wiesz, jak przejdziesz loterię sąsiedzką w bloku i wygrasz, to blok jest najlepszym miejscem do życia ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Właśnie o to chodzi, z punktu widzenia kupującego, by nie przechodzić loterii sąsiedzkiej (i nie powtarzać jej gdy się ktoś wyprowadzi). Na necie roi się od narzekań na hałas w bliźniaku czy segmencie więc kwestia szczęścia.
  • Odpowiedz
@saraceni-pod-szczekocinami: Bo przed covidem taki domek wykończony z wyposażeniem i umeblowany kosztował około 360-400k z działką. ¯\(ツ)/¯ Jednak to jest dobre rozwiązanie dla rodziny 2+2. Gdy pojawia się 3 dziecko to już trochę mało miejsca się robi.
@PanHeniek45: Nic nie słychać jeżeli domki połączone są garażami i półpiętrem. Dodatkowo ściany są izolowane i wygłuszane na półpiętrze. Wystarczy ogrodzić się trochę z tyłu i jest git.
  • Odpowiedz