Aktywne Wpisy
Nacho_Libre +4
#sluchamzlastfm #sluchamzlastfm2 #muzyka #spotify #lastfm
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
Dzień dobry,
W ten niedzielny poranek zapraszam do cotygodniowego Waszego zestawienia najczęściej słuchanych albumów w serwisie last.fm w kończącym się tygodniu.
Słucham
onomatopeja_ +4
odkąd mam express do kawy testuje różne kawy i mleka. Na chwilę obecną o dziwo najsmaczniejsza była MK Cafe Premium plus alpro barista karmel, albo tymbark barista owsiany. Totalnie natomiast nie podeszła mi Blue Orca Coffee wersja Brazil. Ciekaw jestem waszych polecajek. #kawa #kawatime #ekspresdokawy
Ciekawe czy niedługo najemcy się nie zaczną orientować i nie będzie przerzucania wyższych kosztów życia na landlordów, w sensie obniżasz pan albo się przeprowadzam do tego samego tylko taniej. Pewnie tak.
#nieruchomosci #wynajem
Oby.
@mickpl: do wielu najmujących jeszcze to nie doszła ta nowina bo mają umowy terminowe. Powoli to będzie szło w rynek pewnie bliżej czerwca ruszy mocno rynkiem gdy studenci zaczną oddawać mieszkania. Teraz już można negocjować w dół.
Przejedz się po OLX i zobacz że prawie co 3 mieszanie
Są tacy co jeszcze teraz walczą. Proponują jakieś krótkie umowy do września w nadziei na run wrześniowy i złapanie kogoś na umowę na rok.
Ale według mnie to już minęło : kaucja X2 i umowy na rok to zaraz będzie przeszłość, będzie konkurencja i zachęty krótszym okresem wypowiedzenia.
@acpiorundc: Myślę generalnie, że załamki może i by nawet nie było gdyby nie... fala Ukraińców którzy teraz wyjeżdżają. Ludzie zamiast przystopować kupili wtedy kolejne 100-150k kurników pod najem XD No i teraz rośnie nam nadpodaż, serio nie wiem kto to będzie brał.
Dobrze wiesz, że chętni się znajdą ale trzeba będzie zjechać z ceną, a to już burzy cały biznes plan i cza będzie podjąć próbę sprzedaży.
@pastibox: spokojnie, ROI wytrzyma, najemcy się znajdą, a jak nie od razu, to przynajmniej cena będzie rosła
Cena jest pochodną kosztów wynajmu i raty kredytowej. Przy aktualnym koszcie kredytu komercyjnego to się nie spina. Część kupuje spekulując, że będzie rosło a jak przestanie? To będzie klops.
@pastibox: jak są obligacje po 6,5% to mi sie wydaje, że duża część obecnych biznescasów w najmie nie spina. A czy to doprowadzi co wyprzedaży to nie wiem, przekonanie w nardzie jest silne, że będzie rosło.
@pastibox: Nie wszyscy mają mieszkania na kredyt. Jak ktoś kupił 10 lat temu nieruchomość to najem się będzie opłacał nawet jak stawki spadną o 50%. Inwestowanie w mieszkania na wynajem zrobiło się nieopłacalne dopiero ostatnio.
Komentarz usunięty przez moderatora