@423frewq4f23: Za późno. Oddziały zaporowe tworzą listę osób próbujących uciec, będziecie w pierwszej kolejnosci wyłapywani i wysyłani na pierwszą linię. Największą szansę miałbyś siedząc cicho.
@423frewq4f23 służby i politycy zostaną przez swoich mocodawców poinformowani o części scenariusza na długo przed plebsem czyli tzw ludnością. W momencie kiedy rozpocznie się p--------k, obywatel Kowalski będzie miał już tylko 2 możliwości. Front lub próby ukrywania się na terytorium RP. Granice zamknięte, drogi zablokowane.
@423frewq4f23: Bo jest ściśle chroniona przez straż graniczna, która już tam stoi od X czasu? Na razie niby ze względu na imigrantów, ale wystarczy zmienić im rozkaz z "nie wpuszczany nielegalnych imigrantów" na "nie wpuszczany nikogo" i nikt nie przejdzie, a Odry wpław nie przepłyniesz niezauważony.
@Koner1391: Po co ryzykować Kostrzyn, kiedy możesz przejść nawet przez Ukrainę, która jest kompletnie niestrzeżona od naszej strony w Karpatach, a nawet jeśli Cię złapią to dasz w łapę i sami Cie jeszcze podwiozą pod granicę z rumunia? Ja bym się na zachód nie pchal na waszym miejscu, tylko kierunek Rumunia, ale wasze życie, wasz wybór. ( ͡°͜ʖ͡°) Inna sprawa, że nie wystarczy tylko
@Koner1391: @423frewq4f23 A no i jeśli macie taki plan, żeby uciekać to wymiencie sobie złotówki na euro już dzisiaj, bo jak będzie W, to wiadomo, że nikt za bardzo nie będzie chciał wymieniać wam złotowek, a jeśli już to po strasznie zaniżonym kursie, a kasa to podstawa.
Jakbym chciał teraz zrobić paszport to mogę sobie go zrobić od tak "bez powodu" czy muszę urzędnikowi mówić jakieś argumenty że chcę sobie zwiedzić jakiś kraj poza eu czy coś?
@423frewq4f23: tak, musisz przedstawić zaświadczenie od proboszcza i sekretarza kc pzpr w regionie, a ponadto zdać egzamin z języka i wiedzy o kraju do którego chcesz jechać
@Glikol_Propylenowy: widać że jesteś inteligentny. Zrobię tak samo. Jestem z Podlasia i najgorzej że biedny. Można uciec to Rumunii i tam teoretycznie na spokojnie przejść to Słowacji. Ponieważ Słowacji i Czechy to bardzo podobny język to polskiego. Prawie tacy sami ludzie, górski język. Później można zastanawiać się nad Szwajcarią, Norwegią, Islandią albo kraje Ameryki Południowej, tylko że jestem biedny i nie mam paszportu. Możesz dla mnie doradzić, co mam konkretnie
@Glikol_Propylenowy: dlaczego?
@423frewq4f23: Za późno. Oddziały zaporowe tworzą listę osób próbujących uciec, będziecie w pierwszej kolejnosci wyłapywani i wysyłani na pierwszą linię. Największą szansę miałbyś siedząc cicho.
W momencie kiedy rozpocznie się p--------k, obywatel Kowalski będzie miał już tylko 2 możliwości.
Front lub próby ukrywania się na terytorium RP.
Granice zamknięte, drogi zablokowane.
@Naftali_Aronowicz: no nie sądzę, z ukrainy jakoś ciągle udaje im się uciekać. Fakt że też często zostają łapani ale jednak jakoś uciekają niektórzy.
@423frewq4f23: tak, musisz przedstawić zaświadczenie od proboszcza i sekretarza kc pzpr w regionie, a ponadto zdać egzamin z języka i wiedzy o kraju do którego chcesz jechać
Później można zastanawiać się nad Szwajcarią, Norwegią, Islandią albo kraje Ameryki Południowej, tylko że jestem biedny i nie mam paszportu. Możesz dla mnie doradzić, co mam konkretnie