Aktywne Wpisy
robert5502 +786
Dobra nowina!
Dane za rok szkolny 2023/2024: W liceach i technikach nawet 80 proc. uczniów nie uczęszcza na lekcje religii.
Podziekujmy im
#religia #bekazkatoli #szkola
Dane za rok szkolny 2023/2024: W liceach i technikach nawet 80 proc. uczniów nie uczęszcza na lekcje religii.
Podziekujmy im
#religia #bekazkatoli #szkola
bedejutro +288
To jest chyba ten słynny rezystor 01005 (0.4x0.2mm) chociaż wydaje mi się mniejszy może nawet najmniejszy występujący czyli 008004 (0.25x0.15mm). Kurła jak śmieć, dawno mnie prosty element nie zaskoczył. Ze smartwatcha zalanego wypadł.
#elektronika #elektronikadiy #lutowanie #mikroelektronika #mikrolutowanie #ciekawostki
#elektronika #elektronikadiy #lutowanie #mikroelektronika #mikrolutowanie #ciekawostki
#pracait #aptiv #programista15k
Kończy się to tym że firma stoi przed wyborem: zatrudnić polaka za 3k $, czy Filipińczyka za 1k$
Matematyka jest prosta.
@Krol_Karo: :) Gdyby to było takie proste, już dawno nie miałbym pracy. Pozdrawiam czwarty rok z rzędu bez przerwy na zdalnym.
To tak jak z klimatem. To że w Chinach mają anomalię i gigantyczny mróz, nie oznacza że klimat się nie ociepla.
Właśnie dlatego że się ociepla, w Chinach mają katastrofalne mrozy.
W jakim celu bronisz wielkiego kapitału? Dla nich jesteś nikim, zasobem ludzkim do wykorzystania i wyplucia. I tak będzie dopóki kapitał będzie rządził nad pracą.
Pracowałem w korpo, w którym obsługę ich globalnego CRMu jakiś czas temu wyrzucono do 3rd party z indii. Bo koszty. A pracowałem jako kto? Spec od ich globalnego CRMu. Jak to możliwe? Po jakimś czasie polegania na 3rd party z indii, korpo zaczęło budować centrum kompetencji od tych spraw w PL. Jak myślisz, po kiego grzyba, skoro hindus jest tańszy od polaka?
Dla obecnego mojego korpo od początku pracuję wyłącznie zdalnie. I przed chwilą zamiast zwolnienia wpadła ładna
@Boreas_Linvail: no tak, spłycenie
Każdy poważny temat na medium takim jak wykop jest splycany.
Przecież to oczywiste i inaczej się nie da.
@Boreas_Linvail: W tej firmie zawiodł HR
Polacy nie są magicznie lepsi od statystycznego hindusa.
Jako że tam jest miliard ludzi, łatwiej na
@Krol_Karo: Jak będziesz się uczył, to kiedyś też dostaniesz się do korpo i popracujesz z hindusami. Na razie widać, że nie masz o branży pojęcia ( ͡º ͜ʖ͡º)
EDIT: Dołączył 2 miesiące temu
Aha złapałem baita. Że wam się chce, eh.
@NoMercyIncluded: wcześniej dostałem bana za obrażanie p0lek i przegrywów ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Krol_Karo powodzenia w realizacji projektów team'em Filipińczyków
papiesz-macha.jpg
Piszecie o stracie pracy jak o jakimś piekle wcielonym. Najgorszym możliwym scenariuszu. Kompletnej katastrofie.
Otóż nie w IT, a w szczególności nie w projektówce/developerce. Tutaj pracuje się na projekcie. Jak projekt się kończy bądź przedtajesz być w nim potrzebny - albo twój pracodawca znajduje ci inny projekt dla innego klienta (de facto zmienia ci się środowisko tak jak byś