Przypominam, że na umowie o prace 20 000 zł brutto to tylko 14 000 zł netto i to tylko przez pół roku, bo później wpada się w 32% próg i jest to już 11 000 zł netto. Wynajem w Warszawie to +/- 4 000 zł. Pozdrawiam. #praca #pracbaza #pieniadze #zarobki #warszawa
@Defined: gó wno mnie to obchodzi ile to koszty pracodawcy bo on sobie to jeszcze odpisuje od przychodu jako koszt dlatego brakuje pieniędzy na podstawowe rzeczy w panstwie bo nikt tu podatków nie płaci
@FedoraTyrone: Smutne to bo, chłop po 6 latach dopracował się tych pieniędzy, żeby móc dwa razy w roku pojechać na wakacje i wziąć kredyt na mieszkanie. Czyni to już z człowieka krezusa xD Definicja człowieka bogatego w Polsce to chyba: "ma trochę więcej kasy, że nie musi przetrwać od pierwszego do pierwszego". No i tutaj oznacza, że państwo musi zainterweniować, bo się jeszcze od tego spokoju ducha człowiekowi może w
@FedoraTyrone: dlatego normalny człowiek zamiast tego 20k na UOP bierze 25k+ na B2B i ma ponad 20k do ręki przez cały rok. Do tego wrzuca sobie auto i IPhona w koszty. Ewentualnie też odkurzacz, kolację z dziewczyną i jakiś gadżet dla niej xD
meanwhile przy próbach jakiegokolwiek opodatkowania kapitału zamiast pracy Polacy sami wyskoczą krzyczeć, że Jezu komunis xd
@wstanczyk: A no tak, w końcu w Polsce nie istnieje coś takiego jak podatek od zysków kapitałowych, nie ma podatków od nieruchomości czy działalności takich jak wynajem mieszkania.
Jakby jeszcze przy okazji dyskusji o podnoszeniu podatków od kapitału pojawił się argument proporcjonalnego obniżenia opodatkowania pracy/działalności to możnaby było brać to pod uwagę, ale w
@FedoraTyrone: no niestety mnie to też nie ominie, na szczęście nie po pół roku tylko kilka miesięcy dłużej pożyję w dobrobycie. Chyba że prowizje jakieś wlecą, to może po trzech miesiącach nawet mnie pierdyknie 32% :---)
@FedoraTyrone ostatnio dostalam ofertę z Wawy, na 17k brutto. Teraz mam trochę ponad 14k. Jak sobie policzyłam dodatkowe koszta związane ze zmianą roboty to wyszło że się nie opyla xD
Definicja człowieka bogatego w Polsce to chyba: "ma trochę więcej kasy, że nie musi przetrwać od pierwszego do pierwszego".
No i tutaj oznacza, że państwo musi zainterweniować, bo się jeszcze od tego spokoju ducha człowiekowi może w
Ale nie wygląda to dobrze tj. znowu mówimy jedno a robimy dokładnie odwrtoenie....
Jak coś to kasy brakuje, bo jest rozkradana w różnej maści spółkach państwowych + rozdawana pasożytom na socjal.
@FedoraTyrone: istnieje zycie poza warszawa
@wstanczyk: A no tak, w końcu w Polsce nie istnieje coś takiego jak podatek od zysków kapitałowych, nie ma podatków od nieruchomości czy działalności takich jak wynajem mieszkania.
Jakby jeszcze przy okazji dyskusji o podnoszeniu podatków od kapitału pojawił się argument proporcjonalnego obniżenia opodatkowania pracy/działalności to możnaby było brać to pod uwagę, ale w
@JC97: Nie o to chodzi w opodatkowaniu majątku. To nawet nie jest opodatkowanie majątku xd
@QHiN: Niestety nie wszyscy pracodawcy chcą na to iść
@nukey: tak jak istnieje życie poza prowincją, po co zawsze ktoś wkleja ten głupi komentarz? nie dotyczy Was to nie komentujcie