Wpis z mikrobloga

Co dostałem i Wy tutaj narzekacie na ceny w top 5. A Chinole co mają powiedzieć, nie dość że #!$%@?, to z loterii ale za to drogo. Trzymajcie się tam bez mieszkań bo im prędzej się nie weźmiecie za to, to w perspektywie 10lat czeka nas to samo.

#nieruchomosci
Inozythol - Co dostałem i Wy tutaj narzekacie na ceny w top 5. A Chinole co mają powi...
  • 8
@andbatros: nie wiem. Za to materiał dosyć cenny. Daje do myślenia. Pokazuje, że wbrew intuicji czy chęci zaklinania rzeczywistości nie ma sufitu. Większość myśli, że aa #!$%@? jak urosło do miliona to już więcej nie pójdzie. Popracuję kilka lat i sobie kupię. Tymczasem za kilka lat, ja #!$%@? 2mln pociąg odjechał. A co gorsza w tym momencie deweloperzy mogą robić totalna fuszerke i tak wszystko zejdzie na pniu z pocałowaniem ręki.
Co dostałem i Wy tutaj narzekacie na ceny w top 5. A Chinole co mają powiedzieć, nie dość że #!$%@?, to z loterii ale za to drogo. Trzymajcie się tam bez mieszkań bo im prędzej się nie weźmiecie za to, to w perspektywie 10lat czeka nas to samo.

@Inozythol: no i teraz masz dzietność tak małą, że za 100 lat będzie połowa Chinczyków. Dlatego ludzie tam przestali cokolwiek robić. Po co
@acpiorundc: i tak to nie zmieni sytuacji omawianego Shenzou, bo analogicznie jak w top5 zawsze ktoś będzie chciał tu mieszkać. O dzietność pod tym kątem się nie martw. Murzyny i inne ciapate mają dobry współczynnik dzietności żeby zasiedlic mnogo.
@PfefferWerfer: co nie zmienia faktu, że próba takiego tłumaczenia rzeczywistości na nic się zda. Masz 30lat i chcesz żyć normalnie musisz już kupować mieszkanie a nie czekać na spadki sradki do 60tki płacąc za wynajem landlordom a potem chyba już w dpsie zostanie bezterminowy wynajem. Przecież to oczywiste. Nawet jak teraz kupisz mieszkanie a za 5 czy 10lat spadnie ono 20% to 10lat mieszkałeś u siebie i nie oznacza to że
@Inozythol: Ale ja nie bronię spadków, bo nie wierzę że demografia da radę wygrać z globalnym inwestycyjnym trendem finansowym na betonie.

Mówię tylko że nikt nie zastąpi tych umierających Chińczyków, bo nie ma takiej siły żeby tych ludzi skądś wytrzasnąć. Wzrosty dalej będą poprzez odgórne regulacje - np. termomodernizacja w UE wytnie w pień sporo przestarzałego zasobu, kontrolę stanu technicznego wykoszą sporo zasobu w Chinach, w USA demografią jest zdrowa i