Wpis z mikrobloga

Udało mi się wyrwać na allegro laptopa HP ProBook 450 G9. Mam go narazie 1 dzień, ale jak narazie zapowiada się bardzo dobrze - za 3500 zł laptop ma:
- 32 GB RAM
- Intel Core i5-1235U
- dysk SSD 512 GB
- logowanie odciskiem palca (ma czytnik odciska palca)
- 3 porty USB
- Windows 11 Pro (wersja Pro była dla mnie bardzo istotna jako programisty c#)

Przeglądałem różne laptopy i w tej cenie nie było opcji wyrwać podobnego laptopa z 32 GB RAM :) Zobaczymy jak za jakiś czas będzie się spisywał. :)

#laptopy #laptop #komputery #komputer
aleksc - Udało mi się wyrwać na allegro laptopa HP ProBook 450 G9. Mam go narazie 1 d...

źródło: a

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

w tej cenie nie było opcji wyrwać podobnego laptopa z 32 GB RAM

@aleksc: 32GB RAM to jest koszt ~300PLN. Nie ma czym się podniecać.
  • Odpowiedz
  • 2
W jakims gamedev siedzisz ze 32 GB RAM jest potrzebne?

@ch1nczyk: nie, ale potrafię mieć otwartych 5 x Visual Studio plus do tego SQL Management Studio, a one mega dużo pamięci pożerają :)
  • Odpowiedz
W jakims gamedev siedzisz ze 32 GB RAM jest potrzebne?

@ch1nczyk: W programowaniu często używa się maszyn wirtualnych, do tego dochodzą jakieś IDE i bez 32GB RAM trudno jest przeżyć. NIe wiem czy Windows posiada jakiś wirtualny RAM, ale na Linuksie jak miałem 16GB ramu, to miałem zajęte 100% + partycja SWAP zajęta w jakichś 75%. Po zmianie laptopa na taki z 32GB RAM sytuacja zmieniła się diametralnie.
mariecziek - >W jakims gamedev siedzisz ze 32 GB RAM jest potrzebne?

@ch1nczyk: W pr...

źródło: Screenshot from 2024-02-08 11-07-53

Pobierz
  • Odpowiedz
@mariecziek odkąd pamiętam - dokładasz ramy a Windows z chroomem po kilku aktualizacjach i tak o------l.. Ile wlezie. Nigdy za dużo. Zawsze za mało. Strasznie mnie to irytuje.
  • Odpowiedz