Aktywne Wpisy

Moseva +102
Podkochiwaliście się kiedyś w kimś przez dłuższy czas i nigdy mu o tym nie powiedzieliście ani nie daliście żadnego znaka? Przyznajcie się kto miał zryty łeb w szkole

Lolenson1888 +30
Mirki, co się dzieje w tej części Polski zaznaczonej na mapie tym kształtem? Można jeszcze ewentualnie podciągnąć dalej na wschód Kaszuby i kilka kolejnych lokalizacji na południe w kierunku Wrocławia.
To przecież potężny kawał terenu, a tymczasem zero obecności w mediach, internecie. Brak dużych miast (największe to chyba #pila i #gorzow), brak ważnych, głośnych wydarzeń może z wyjątkiem Woodstocka czy tam Polandrocka w Czaplinku. Co tam się
To przecież potężny kawał terenu, a tymczasem zero obecności w mediach, internecie. Brak dużych miast (największe to chyba #pila i #gorzow), brak ważnych, głośnych wydarzeń może z wyjątkiem Woodstocka czy tam Polandrocka w Czaplinku. Co tam się
źródło: temp_file7400560210390700764
Pobierz

Ej murki, mam #pytanie o #embedded.
Mam płytkę ewaluacyjną od NXP. I teraz tak - ta płytka ma już wgranego Linuksa, będziemy mieć jeszcze kilka lub miliony jeśli projekt wypali - takich więc chcieliśmy przygotować obraz i wgrać go do pamięci, a potem dodać nasze customizacje, jak np certyfikaty. Jak to się robi?
1. moglibyśmy mieć serwer openssh ale to chyba ryzyko? Możnaby go potem usuwać ale...
2. moglibyśmy mieć w uboocie bootowanie przez sieć -ale płytka nie będzie miała żadnych wyprowadzeń na porty
to znaczy, że niby gdyby był port, to moglibyśmy zbootować ten system, skopiować certyfikaty "w fabryce" z pendriva czy synchronizować z chmurą
3. moglibyśmy bezpośrednio przylutować się do flasha, montować z jakiegoś live-distro i wstrzykiwać sekrety do obrazu bazowego.
Wybaczcie #programowanie #programista15k za głupie pytanie, jestem debilem, ale jeśli będziemy bogaci to wykupimy dziurę i stworzymy lepszą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim
Nie wieszczę sukcesu przedsięwzięciu jeśli problemem jest wgrywanie produkcyjnego obrazu.
Obraz dla fabryki przy produkcji masowej zamawia sie na partię flash. Tam jest bootloader który pozwala wgrać docelowy obraz przed releasem przez dowolny port np USB.
Twój problem mam jednak wrażenie jest inny bo piszesz o jakiś "sekretach". Wiec nie chodzi o samo wgrywanie obrazu tylko o wrzucanie na urządzenie jakich credow i
Myśl o milionach sztuk urządzeń wbudowanych produkowanych masowo. Każdy taki egzemplarz jeśli potrzebuje minutę ogranicza prędkość produkcji i generuje koszty. Tak jak pisze to standardowe rozwiązanie.
Zamawiasz flash od producenta z bootloaderem. Wysyłasz do ODMa. Gotowe urządzenia przed sprzedażą programuje sie "na taśmie" przez USB
Płytka ma swój flash. Wiem że fabryka może wrzucić na niego obraz.
Dotychczas robiliśmy to ręcznie - wrzucaliśmy fastboota, montowaliśmy nasz obraz, dodawaliśmy wygenerowane dla tego egzemplarza certy, konfiguracje, aplikacje - niewiele. To wówczas było w całości wrzucane na flash na płytce.
Jeśli przygotujemy taki obraz "vanilla" dla fabryki, to musielibyśmy tylko mieć możliwość dogrania do niego naszych
Jak chcecie wgrywać cokolwiek jeśli nie macie wyprowadzonego interfejsu na potrzeby produkcji?
─────────────────────
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
Chyba że ja czegoś nie zrozumiałem...