Aktywne Wpisy
kishibashi +128
Niby fanami buddy są dzieciarnia i debile, a na tagu drugie tyle takich imbecyli. Właśnie przeczytałem, że budda jak tankował kierowcom auta za darmo to w ten sposób "prał pieniądze" bo na paliwo wysokie podatki... Niby nic, zawsze jakiś debil może się zdarzyć, ale od początku czytam bzdury typu "ty nic nie rozumiesz, on wyłudził 5% vat z loterii, bo normalnie loteria jest na 0%" i dziesiątki podobnych. Pytam za każdym razem jak miałoby to niby wyglądać, to dostaję odpowiedzi, że "przeciemż przestempcy tak robiom" albo, że no po prostu bieżesz ten VAT i go wyłudzasz, no tak po prostu samo się to dzieje xD
VAT jest specyficznym podatkiem, który płaci zawsze ostateczny konsument - sprzedawca ten podatek tylko przekazuje do państwa, bo sam ma prawo go odliczyć (dostać zwrot). Zanim produkt dotrze do ostatecznego konsumenta, przechodzi dość długą drogę między poszczególnymi podmiotami (np. importer > hurtownik > sklep albo zakup surowca > przetworzenie > sprzedaż produktu), które na potrzeby transparentności sprzedają produkt z podatkiem VAT, tylko że każdy kolejny podmiot ma prawo jego odliczenia.
Wyłudzenia VAT, te najgroźniejsze, polegające na wyciąganiu czystej kasy z państwa, polegają na sztucznym obrocie towarami, gdzie jedna firma z łańcucha powiązanych firm zawija się i nie płaci VAT, nie ponosi za to konsekwencji, bo była rejestrowana np. na słupa. W rezultacie inne firmy mogą sobie VAT odliczyć, tylko że są to pieniądze skarbu państwa, bo żaden podatek związany z transakcją tam nie trafił.
Przykładowo
VAT jest specyficznym podatkiem, który płaci zawsze ostateczny konsument - sprzedawca ten podatek tylko przekazuje do państwa, bo sam ma prawo go odliczyć (dostać zwrot). Zanim produkt dotrze do ostatecznego konsumenta, przechodzi dość długą drogę między poszczególnymi podmiotami (np. importer > hurtownik > sklep albo zakup surowca > przetworzenie > sprzedaż produktu), które na potrzeby transparentności sprzedają produkt z podatkiem VAT, tylko że każdy kolejny podmiot ma prawo jego odliczenia.
Wyłudzenia VAT, te najgroźniejsze, polegające na wyciąganiu czystej kasy z państwa, polegają na sztucznym obrocie towarami, gdzie jedna firma z łańcucha powiązanych firm zawija się i nie płaci VAT, nie ponosi za to konsekwencji, bo była rejestrowana np. na słupa. W rezultacie inne firmy mogą sobie VAT odliczyć, tylko że są to pieniądze skarbu państwa, bo żaden podatek związany z transakcją tam nie trafił.
Przykładowo
RicoElectrico +141
#niebieskiepaski #medycyna #rak
Powiem tak: xDDDDDDDDD
Dziś przyszedłem na oddział, by zacząć 1 cykl chemii BEP.
Generalnie spodziewałem się grobowej atmosfery, a było bardzo miło, pacjenci zaskakująco pogodni.
Lekarki przyszły i stwierdziły, że biopsja rejonu blizny jest niekonkluzywna i wolą pobrać kolejną, tym razem grubą igłą pod znieczuleniem miejscowym. Mam się w niedzielę stawić na urologii. I potem zadecydują, czy 1 czy może 4 cykle chemii
Powiem tak: xDDDDDDDDD
Dziś przyszedłem na oddział, by zacząć 1 cykl chemii BEP.
Generalnie spodziewałem się grobowej atmosfery, a było bardzo miło, pacjenci zaskakująco pogodni.
Lekarki przyszły i stwierdziły, że biopsja rejonu blizny jest niekonkluzywna i wolą pobrać kolejną, tym razem grubą igłą pod znieczuleniem miejscowym. Mam się w niedzielę stawić na urologii. I potem zadecydują, czy 1 czy może 4 cykle chemii
#ciaza #tatacontent #savoirvivre #logikaniebieskichpaskow #pytaniedoniebieskichpaskow
Czy mężczyzna powinien kupować kobiecie prezent za urodzenie mu dziecka?
@robertx to dla faceta przyjemność. 9 miesięcy ciąży i potem poród to męczarnia. Poza tym jak ogłasza ciążę facetowi to daje mu dziecięce buciki czy tam skarpetki.
Mysle, ze ci, ktorym sie te dzieciaki urodzily, to polecieli kupic chociaz mala p-------e dla dzielnej zonki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Wszystko_albo_nic mi mąż nic bie kupił a ja nic materialnego nie oczekiwałam. Chociaż teraz jak mysle to może fajnym pomysłem
@WielkiNos: odpowiedzialny facet wspomaga wtedy partnerkę, rozkłada ten ciężar na dwoje. No i musi znosić stękającą babę, a to już jak kara :D
@WielkiNos: bzdura
No to jak facet jest brzydszy to powinien kupić prezent, bo zapłodnił ładną kobietę, która dodatkowo musiała przechodzić przez poród. Jak facet jest ładniejszy od kobiety to nie musi kupować prezentu, bo męki podczas porodu to zapłata za możliwość bycia zapłodnionym przez pięknego mężczyznę. Zaprawdę godne to i sprawiedliwe
Czemu miałby nie kupić prezentu? Parę gramów złota, a ta będzie szczęśliwa. Komu to przeszkadza?
Prezent chyba nie jest tak istotny jak angażowanie się w wychowanie dzieci oraz pomoc w codziennych obowiązkach.
Obecnie dla faceta związek czy s--s to obowiązek i męczarnia .
Ale to miły gest