Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Jest pewien argument dla którego nie popieram podatku katastralnego od którejś kolejnej nieruchomości, oraz dzielenie ludzi na bogatych i biednych zależnie od tego ile posiadają nieruchomości. Odziedziczyłem ułamki kilku nieruchomości w których mieszka moja rodzina. Te nieruchomości są prawie nic nie warte, to są wielkie płyty do generalnego remontu na słabych osiedlach w miastach powiatowych. Nic z nich nie mam, bo przecież nie każę się babci wyprowadzić. Kredytu 2% też bym nie dostał, bo według warunków kredytu jestem zbyt bogaty na to. Tak na prawdę po prostu tak mi się wylosowało że dostałem te nieruchomości i nie miałem na to żadnego wpływu. W żaden sposób to mojej majętności nie zwiększa. Nie sprzedam bo mój udział jest niewiele warty. Nawet jakbym chciał oddać to komuś z rodziny, transakcja musiałaby być podpisana przez wielu innych członków rodziny bo są współwłaścicielami. Nawet jakby babcia zmarła, mój udział jest warty kilka tysięcy.
Według ksiąg wieczystych mam 5 nieruchomości.
Ktoś inny mógłby posiadać jedną nieruchomość pod wynajem - wartą 5 milionów, która byłaby w rzeczywistości wieloma mieszkaniami, ale zarejestrowanymi jako jedno. Jestem pewien że powstawałyby "prywatne akademiki" gdzie mikrokawalerki byłyby pokojami w jednym wielkim mieszkaniu ze stoma łazienkami i kuchniami.
Nie piszę tego żeby atakować którąś stronę, chę pokazać inny punkt widzenia - ludzi którzy odziedziczyli nic nie warte nieruchomości i nic z nią nie mogą zrobić bo ktoś z rodziny tam mieszka.
#nieruchomosci

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Nie piszę tego żeby atakować którąś stronę, chę pokazać inny punkt widzenia - ludzi którzy odziedziczyli nic nie warte nieruchomości i nic z nią nie mogą zrobić bo ktoś z rodziny tam mieszka.

@mirko_anonim: i ilu jest takich ludzi z 5 nieruchomościami odziedziczonymi w jakimś kawałku? to nie jest bardzo powszechne zjawisko i nie należy go brać pod uwagę.
  • Odpowiedz
@WarwaraBasia ja mam kilka nieruchomości na wynajem dlaczego miałbym płacić podatek od tego że jestem pracowity i sobie w życiu radzę. Ja uważam że to bykowe należy wprowadzić żeby zmotywować ludzi żeby się za siebie w końcu wzięli .
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: psst, jeśli masz udział w nieruchomości poniżej 50%, nabyłeś go w drodze spadku i nie mieszkasz w tej nieruchomości, to łapałeś się pod bekę i mogłeś wziąć najlepsy kredyt w historii.
  • Odpowiedz