Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
#nieruchomosci #kredythipoteczny #pytaniedoeksperta #prawo
Mireczki, mam pytanie odnośnie księgi wieczystej, zakupiłem mieszkanie z rynku wtórnego za pomocą kredytu hipotecznego. Mieszkanie które kupiłem miało na sobie również hipotekę. Dzisiaj sprawdziłem w KW, że jestem już właścicielem, widnieje w dziale IV hipoteka którą zawarłem, ale nadal jest hipoteka poprzedniego właściciela. Czy ten wpis sam zniknie czy powinienem dokonać jeszcze jakiś formalnych ruchów lub poprzedni właściciel, z tego co wiem podczas podpisania aktu wszystkie formalności powinny być spełnione. Kojarzę eksperta od kredytów @marcpol może coś podpowie albo inny Miras obeznany z tematem, jest to moja pierwsza nieruchomość więc jestem trochę zielony w temacie, a nie chciałbym obudzić się z ręką w nocniku za kilka lat.

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:

Powinienes to za wczasu ustalic z notariuszem, kto zglasza wniosek o zmiany w KW. Teraz musisz sam wnosic albo notariusz ( ale pewnie trzeba zaplacic drugi raz )
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Zgodnie z tym, co napisano wyżej należy złożyć wniosek KW-WPIS z żądaniem wykreślenia hipoteki. Do złożenia tego wniosku wymagana jest zgoda na wykreślenie hipoteki wydana przez bank który kiedyś udzielił kredytu sprzedającemu. Od niego powinieneś otrzymać wymagane dokumenty.

Prawdopodobnie Twoja umowa kredytowa również wymaga złożenia tego wniosku i przedstawienia go Twojemu bankowi w ustalonym terminie.

Możliwa jest też sytuacja w której kredyt poprzedniego właściciela był już spłacony, ale nie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: bank Ci wgl uruchomił kredyt bez złożenia wniosku o wykreślenie starej hipoteki? Musisz od banku starego właściciela (lub za jego pomocą) wziąć pozwolenie na wykreślenie hipoteki (o ile jest spłacona) i złożyć komplet dokumentów ją do odpowiedniego oddziału sądu, który tym się zajmuje (wniosek, pozwolenie, ewentualnie pełnomocnictwo, że pracownik, który takie pozwolenie wydał ma do tego prawo reprezentowania banku)
  • Odpowiedz
bank Ci wgl uruchomił kredyt bez złożenia wniosku o wykreślenie starej hipoteki?

@Zlmmerman: I drugie pytanie - co robił notariusz, że nie zrobił oświadczenia ze strony wcześniejszego właściciela, że hipoteka jest spłacona (i inne dokumenty)?
@mirko_anonim Kontaktuj się z wcześniejszym właścicielem.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: jeśli była spłata kredytu była w ramach zapłaty części ceny (a tak zapewne było, jeśli kredyt został spłacony wcześniej, notariusz by złożył wniosek o wykreślenie w ramach umowy sprzedaży załączając zgodę banku na wykreślenie hipoteki) to sprzedający powinien dostarczyć Ci zgodę banku na wykreślenie hipoteki. Jak będziesz miał zgodę składasz do sądu wieczystoksięgowego wniosek na urzędowym formularzu o wykreślenie hipoteki, załączasz zgodę w oryginale, płacisz 100 zł i musisz
  • Odpowiedz
bank Ci wgl uruchomił kredyt bez złożenia wniosku o wykreślenie starej hipoteki?

@Zlmmerman: Tak, to standardowa procedura w przypadku, gdy nabywana nieruchomość jest obciążona hipoteką i wierzytelność, której jest ona zabezpieczeniem jest spłacana z kredytu kupującego.
  • Odpowiedz
@Zlmmerman: Taki warunek występuje w przypadku zakupu nieruchomości obciążonej hipoteką, gdzie wierzytelność została już spłacona lub w przypadku, gdy kwota kredytu do spłaty jest na tyle mała, że jest on spłacany środkami własnymi nabywcy.
  • Odpowiedz
@marcpol: oh okej, to dzięki za informację, To by się zgadzało bo właśnie wybrałem tą drugą opcję podczas kupowania nieruchomości. Myślałem, że jest to standardowa procedura.
  • Odpowiedz