@mirko_anonim: mi się wydaje, że honor i męska duma nie pozwalają się wycofać, żeby nie przeżyć całe życie jak tchórz. Do tego dorabia się patriotyzm, nacjonalizm i mamy tego efekt
@mirko_anonim: Bo są takie pojęcia jak honor, duma, patriotyzm, świętość. Są to pojęcia abstrakcyjne, każdy rozumie je inaczej, albo inaczej: każdy ich nie rozumie. Są też ludzie, którzy tymi pojęciami się posługują, tworzą też zasady życia oparte na tych pojęciach (choć niekoniecznie sami chcą wg tych zasad żyć). Ogólnie rzecz biorąc nie jest tak że te pojęcia i zasady są złe, albo niepozyteczne - pomagają żyć ludziom w społeczeństwie, funkcjonować
@mirko_anonim: Postawiona teza zawiera błąd. Nikt nie idzie do wojska po to żeby ginąć, tylko po to aby ginął wróg zagrażający twojemu krajowi. Mimo, że generalnie jest się świadomym ryzyka własnej śmierci, to zakłada się, że uda się tę walkę przeżyć.
@mirko_anonim: w ameryce jak byla druga wojna swiatowa, to ludzie sami sie zglaszali do woja a wiesz dlaczego? bo jak sam poszedles np do marynarki czy lotnictwa to byla mniejsza szansa, ze cie wysla w piechocie.Wiec wieksza szansa na przezycie, ot tajemnica wiary.
@mirko_anonim: Dlaczego umieranie za swoją ojczyznę miałoby być cokolwiek warte? Moim celem jako żołnierz jest sprawienie, żeby to agresor atakujący mój kraj umierał za swoją ojczyznę. Nie widzę nic honorowego czy wartego w tym, że mogę zginąć w obronie swojego kraju. Po prostu to są konsekwencje pracy, jaka wybrałem i świadomość zagrożenia, jakie to ze sobą niesie oraz przysięga wojskowa, która złożyłem do czegoś mnie zobowiązuje
@wjtk123: Postawiona teza zakłada błąd. To nie państwo należy do ciebie, tylko ty należysz do państwa. To ono może zrobić z tobą wszystko a nie ty z nim.
nie idzie do wojska
@wjtk123: Nie idzie, tylko często jest do niego wzięty. Jak ci Ukraińcy wyłapywani na granicy. Oni jednak zakładają, że uda się zginąć.
Może i dokonują ludobójstwa w gazie, okaleczają dzieci i znęcają się nad zwierzętami, ale za to dzięki nim mamy paliwo po 6 zł ( ͡°͜ʖ͡°) #iran #izrael #usa #zydzi #zyd #paliwo #palestyna
@wjtk123: Postawiona teza zakłada błąd. To nie państwo należy do ciebie, tylko ty należysz do państwa. To ono może zrobić z tobą wszystko a nie ty z nim.
@wjtk123: Nie idzie, tylko często jest do niego wzięty. Jak ci Ukraińcy wyłapywani na granicy. Oni jednak zakładają, że uda się zginąć.