Wpis z mikrobloga

#webdev #help #jquery

Siema. Mam bootstrapowe taby. Potrzebuję dodać event po ich kliknięciu.

Jak mogę to ztriggerować?

.click, .on, .bind, .trigger zastępują domyślny event i wywołuje się tylko moja funkcja, ale taby już nie zmieniają contentu :/

Tabów nie wywołują dodatkowym js, tylko za pomocą data tagow
  • 23
@mroz3: Przepraszam.

Używam funkcjonalności dostarczonej wraz z zestawem narzędzie o nazwie twitter bootstrap dwa. Muszę to #!$%@? ztriggerować i innego słowa na to nie znam ;D
Jakby komuś, kiedyś było potrebne:

.live() rozwiązuje sprawę. Inne triggery nadpisują event :)

Dziękuję sobie za rozwiązanie wątku oraz wszystkim tutaj zgromadzonym za waszą cenną uwagę ;D
@npsr nie korzystaj z live, jest przestarzały. pamiętaj, że możesz robić przestrzenie nazw. ja zazwyczaj inicjalizuję w ten sposob:

$(document).off("click.link.modal").on("click.link.modal",".element",function(e){

console.log("dziala");

});

trzeba pamiętać jednak, że do elementu nie odwolujemy sie przez this a przez e.target lub e.currentTarget zależnie od potrzeb.

rozwiązanie jest lepsze, bo mozesz przybić 10-15 roznych eventow w roznych przestrzeniach, a potem odbindowywać tylko pojedyncze elementy, cale przestrzenie lub calego clicka. coś jak tagowanie.
@uirapuru: no tak, ale w tym momencie zdejmujesz mi event wywoływany standardowo przez bootstrapa i zmuszasz do wywołania go tutaj ...

Niby można tak zrobić, ale sądzisz, że wpłynie to negatywnie na wydajność (co w tym przypadku jest #!$%@? najważniejsze)?
@uirapuru: nie :) No zaraz spróbuję Twojej metody. A swoją drogą to, że jest przestarzałe to akurat nie problem tutaj, bo i tak jest dołączane jQuery 1.7 jeśli dobrze pamiętam i pewnie i tak w #!$%@? js nie hasaloby z nowszym ;)
@uirapuru: #!$%@?, grratuluję sobie i Tobie. Dzięki Tobie #!$%@?łem wszystkie linki, jakie tylko są ;D Dobrze, że się skapowali, bo już prawie wchodziło na proda :D
@uirapuru: skutecznie ;D Ale co tam: moje taby działały. #!$%@?, że zdjąłem domyślną akcję ze wszystkich (słownie WSZYSTKICH) linków na stronie :D Genialne dzieło zagłady :D

ciiii, skończę ten case i idę się #!$%@?ć :D