Wpis z mikrobloga

Gdzieś oglądałem chyba na YT, że jak wiadomo było że startuje covid pod koniec 2019., to już w wakacje albo na wiosnę jacyś tam ludzie z "elit" wycofywali już swoje pieniądze itp. i było widać po ich ruchach że wiedzieli, natomiast po czasie można było zweryfikować co wiedzieli.
Nie kojarzy od może, jakichś opracowań/źródeł traktujących o tym temacie? Jestem ciekawy czy dało by się stworzyć na takiej podstawie jakiś bardziej lub mniej wiarygodny wskaźnik wczesnego ostrzegania że coś się dzieje. Że np. covida pokazał że taka liczba osób coś tam ruchy wykonywała, więc jeżeli wysoki procent tych ludzi, zacznie coś jednakowego robić drugi raz, to by coś oznaczało.
#pytanie #ekonomia #pieniadze #covid #inwestycje #teoriespiskowe #swiat
  • 3
@interpenetrate: ciekawe pytanie, może chodzi o tak zwane "Commitment of Traders Report" a konkretnie COT index tworzony na podstawie tych raportów.

Na podstawie tego raportu można zobaczyć jakie pozycje (long / short) mają "grubasy" w stylu duże banki inwestycyjne - jak ktoś ma wiedzieć to oni wiedzą co w trawie piszczy.

Tylko zapewne takie dane łatwiej interpretować post factum, jak na bieżąco z tego wyciągać wnioski.
@interpenetrate: Ja mam taką teorię że bogaci są po prostu na tyle bogaci, że stać ich na małą grupkę ludzi których jedynym zadaniem jest zbieranie info o tym co się dzieje na świecie, jeden jest od ekonomii, drugi od geopolityki, trzeci od astrologii itd itd. U nas nie było takiego "boomu" bo się nikt tym nie interesował aż tak. Pierwsze doniesienia o covidzie traktowałem jako zwykłą wiadomość ze świata szczerze mówiąc.