Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Cześć, jak to jest z urządzeniem sobie strychu nieużytkowego? Planuję budowę domu, znalazłem dewelopera, który może mi postawić mały domek w stanie deweloperskim za 4k/m2, czyli bardzo tanio. Problem jest taki, że jest to wg projektu parterówka 90m2, a kolejne 40m2 to poddasze nieużytkowe. Jest zrobione wyprowadzenie mediów i ogrzewania na górę, podłoga obita płytami OSB, wysokość to 240 cm, wytrzymałość stropu również ok - 200 kg/m2. Są okna szczytowe i dachowe w opcji. We wszystkich folderach, na stronie internetowej itp. jest informacja, że można łatwo sobie ten stryszek urządzić na dwa pokoje i WC, nawet biuro jest w takim samym domu z urządzoną górą w celach prezentacji. Wysokość nie jest dla mnie żadnym problemem (manlet 175 cm w kapeluszu here), ale jest dla nadzoru budowlanego - przycisnąłem dewelopera i nie ma opcji na legalizację tego, bo musi być min. 250 cm wysokości i jest jakiś problem ze schodami. Wg artykułów w necie nie mogę tego urządzić na część mieszkalną, max to pomieszczenie na graty, jakaś suszarnia itp. Bez tego piętra ten dom traci dla mnie sens, ale do lepszego musiałbym ze 100k dopłacić, których nie mam. Zdolność kredytową mam naciągniętą jak gumę w gaciach i więcej jak 500-600k raczej nie dostanę, więc jest to dla mnie w tej chwili jedyna opcja na dom (druga to domy szkieletowe, ale jakoś tej konstrukcji nie ufam). Znajomi inżynierowie budowlanki mówią, że nie ma się co przejmować, że to jest normalna praktyka tak kręcić w projektach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja jestem jednak trochę sceptycznie nastawiony póki co do wydania 1 miliona na coś, co od początku jest lekkim wałkiem. Przerabiał ktoś kiedyś podobny temat? Co mi realnie grozi za ocieplenie poddasza, wyłożenie karton-gipsem, zrobienie suchej podłogówki albo mat grzewczych, wykończenie panelami i wstawienie ścianek z g-k? Domyślam się, że jakieś kapo nie będzie mi chodzić po domu i sprawdzać, czy czasem nie śpię na strychu, ale boję się problemów z ubezpieczeniem w razie pożaru/zalania, zrobieniem certyfikatu energetycznego w przyszłości, chęci sprzedaży chałupy na starość albo przez moje dzieci, nadgorliwymi sąsiadami. Jest REALNA szansa, że każą mi to np. rozbierać do gołych belek, czy uprawiam overthinking i jest to jedna z tych rzeczy w naszym kraju, których niby nie wolno, ale wszyscy to robią i nikt, włącznie z władzą, nie ma z tym problemu - jak niepłacenie abonamentu, programiści na B2B, mieszkanie na działkach, mikrokawalerki, parkowanie na wąskim chodniku itp?

#dom #budowadomu #nieruchomosci #mieszkanie #prawo #dom

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: RamtamtamSi
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: 4k za metr to nie jest bardzo tanio. Poza tym będziesz miał problem z kredytem. Bank policzy Ci metraż parteru tylko. Zrobienie poddasze będzie kosztowało natomiast kolejne X zł I przez to wyjdzie Ci bardzo dużo za metr, co bank zakwestionuje.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: a ktoś to w praktyce sprawdzi? Znam gościa który parę lat temu wybudował sobie domek 35m2, mieszka w nim a budynek to oficjalnie jest budynek gospodarczy.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Ja bym na to popatrzył jeszcze z innej strony. Poddasze jest trudno zaizolować tak, żeby przy 35 stopniach latem dało się tam funkcjonować. Przerabiałem temat. Więc jeśli planowałbym dom to poddasze byłoby tylko nieużytkowe, jako izolator dla parteru i tylko parter jako w pełni użytkowa część. Ale to tylko moje osobiste zdanie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Fizycznie? Nikt ci tego nie sprawdzi, możesz sobie ocieplać jak ci się podoba, kłaść panele podłogówkę czy co ci się tam podoba. Legalnie nie będzie to liczone jako mieszkalna przestrzeń, legalnie tego nie możesz wynająć do mieszkania (jak ktoś zgłosi to ty masz problem w takiej sytuacji), ale jak sam chcesz tam mieszkać to nikt ci nie zabroni, nawet jakbyś miał kontrole to zwyczajnie mówisz, to łądnie urządzony strych
  • Odpowiedz
@Alcarin: Normalnie, zwyczajnie traktujesz to jako przestrzeń nieużytkową więc ubezpieczenie i sprzedaż działą tak samo tylko nie możesz ludzi okłamywać, że to mieszkalna powierzchnia.
  • Odpowiedz
@Alcarin: sprzedajesz normalnie, z zapisem ze poddasze nieuzytkowe jest zagospodarowane, w ogloszeniu mozna to napisac, ubezpieczenie? nie ma problemu moim zdaniem ale to agenta trzeba by zapytac
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja w papierach mam 190m2 użytkowej a w rzeczywistości użytkowej mam 280m2 i to o normalnej wysokości. Poprostu taki mi się trafił felerny projekt ( ͡° ͜ʖ ͡°) Także tego mordo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: najprędzej gmina może się upomnieć o podatki od nieruchomości ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Poza tym kto zabroni wstawić sobie szafy i łóżka na strych?
Ja zrobiłem w swoim projekcie ten sam numer: parter 85m2, układ dachu taki że jeszcze 2 pomieszczenia korytarz i łazienka się zmieszczą. Muszę wtedy na parterze wydzielić klatkę schodową, póki co mam duży salon ( ͡° ͜ʖ ͡°
  • Odpowiedz