Wpis z mikrobloga

#kiciochpyta #mikrokoksy #silownia #dieta

Jak to się dzieje, ze grubasom po redukcji i regularnym treningu rosną mięśnie?
Jeśli ktoś ma znaczną ilość tkanki tłuszczowej i spożywa odpowiednia ilość białka to może budować masę mięśniową będąc na deficycie kalorycznym?
  • 26
  • Odpowiedz
@kknbjd: Można być otyłym i mieć dobrą wrażliwość insulinową ale wciąż pozostają podniesione markery zapalne.
Pamiętajmy też że w rzeczywistości to może być różnica 1-3% i raczej nie należy się tym przejmować (tym że nie zbudujesz mięśni będąc otyłym, nie tym że jesteś otyłym)
Jakby też nie patrzeć sportowcy z największą ilością tkanki mięśniowej to strongmani którzy do chudych nie należą
  • Odpowiedz
@nilmerg: Patrzysz na to z perspektywy dzisiejszego człowieka, który tych mięśni za bardzo nie potrzebuje. Ale kiedyś mięśnie byly niezbędne do przetrwania. Podczas krótkich postów nie tracisz mięśni. Dla organizmu okres głodu zaczyna się w momencie gdy strawisz to co zjadłeś, czyli kilka godzin po posiłku. Podczas snu budujesz mięsnie a to jest okres "głodu" (używania zmagazynowanych w ciele źródeł energii).

Ale, długotrwały stan niedożywienia oczywiście zaburzy ten proces. wygra walka
  • Odpowiedz
@kknbjd:

jaki sposób komórka mięśniowa ma wiedzieć czy tłuszcz we krwi pochodzi z tkanki czy z pokarmu


Co xddd

Komórki mięśniowe budowane są z dostarczonego jedzenia. Niemożliwe jest spalanie istniejącego w ciele tłuszczu do budowy mięśni.
Spalać istniejący tłuszcz można tylko w sytuacji niedoboru pokarmu
  • Odpowiedz
@In_thrust_we_trust: Ale powiedz mi co się gdzie pali w organiźmie w trakcie budowania mięsni, i dlaczego jak "palisz" tłuszcz z ciała to budowanie mięśni jest niemożliwe, a jak tłuszcz w pożywienia to już jest możliwe?
rozumiem że rozwój mięsni = powiększenie się komórki mięśniowej która już istnieje, do tego potrzebna jest leucyna której organizm sam nie wytwarza
  • Odpowiedz