Wpis z mikrobloga

@arinkao: no spoko, spoko i wcale nie widać tych włochów, ale jak masz problem, że Ci włosy do garów wlatują, to może sobie czepek nakładaj do kuchni jak gotować idziesz
z fartem
  • Odpowiedz
  • 30
Składniki: makaron, jaja, guanciale (podgardle), ser Tre Latti z pistacjami - zrobiony z trzech rodzajów pasteryzowanego mleka w równych proporcjach: krowiego, owczego i koziego. Jest bardzo dobry, polecam, nie wali kozą jak inne tego typu wynalazki.
arinkao - Składniki: makaron, jaja, guanciale (podgardle), ser Tre Latti z pistacjami...

źródło: 20231212_151212

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 13
Twardy ser dojrzewający (dodałam też resztkę parmezanu, żeby nie było) miksuję w malakserze na drobinki, mieszam z jajkami, dodaję jedno więcej żółtko, dolewam ciepłej wody z makaronu, mieszu, mieszu i tym wszystkim zalewam makaron. Boże jakie to jest dobre!
arinkao - Twardy ser dojrzewający (dodałam też resztkę parmezanu, żeby nie było) miks...

źródło: 20231212_163513

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 5
Tak to wygląda na finiszu, trzeba tylko mocno popieprzyć bo inaczej to nie carbonara.

Prawda jest taka, że trzeba było dogotować makaronu do ilości sosiwa ()
arinkao - Tak to wygląda na finiszu, trzeba tylko mocno popieprzyć bo inaczej to nie ...

źródło: 20231212_163918

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 58
łer majonez? XD

@moll: Czeka ze śmietaną aż zrobię zdjęcie i zaleję wszystko miksturą, dokroję kiełbasy śląskiej z biedronki, posypie toną koperku i wezmę se chlebka do tego ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:
  • Odpowiedz
  • 0
@weteye: Zwykle robie z pecorino ale nie zdążyłam rozmrozić.
W lodówce miałam za to ten ser, też ma ser owczy w składzie, byłam bardzo zaskoczona na plus, prawdę mówiąc nie był kupiony dla mnie ze względu na mleko kozie, ale pierwszy raz zjadłam coś z kozim mlekiem ze smakiem.
  • Odpowiedz
  • 3
@Ghalard: Dobry polski boczek nie ma się czego wstydzić, ma zdecydowany aromat, podobnie jak masz ser owczy oscypek, ma dużo mocniejszy smak od pecorino które dla mnie jest przy nim bardzo łagodne.
  • Odpowiedz